Gvozdenović: Opozicija želi da odgodi izbore zbog slabosti i straha od rezultata
Branimir Gvozdenović

Termin za izbore adekvatan

Gvozdenović: Opozicija želi da odgodi izbore zbog slabosti i straha od rezultata

Politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović kazao je, u intervjuu Pobjedi, da je zadovoljan izbornim ambijentom, posebno doprinosom njegove partije optimizaciji izbornog i drugog zakonodavstva. Istakao je da je termin za izbore adekvatan, a da opozicija željom za prolongiranjem termina izbora ogoljava sve svoje slabosti i pesimizam po pitanju njihovog ishoda.

Gvozdenović ističe da Demokratska partija socijalista izbore nikad nije doživljavala ad hoc događajem, za koji je neophodno pripremiti se par mjeseci uoči održavanja, dobro sprovesti kampanju i pobijediti.

"Kao stalni pobjednici izbora, mi smo konstantno u kampanji, jer prema našim biračima, a i prema cjelokupnoj javnosti, imamo dvostruku obavezu: da realizujemo izborni program, odnosno platformu na bazi koje smo zaslužili najveće povjerenje građana, i uz to ponudimo još ambiciozniji plan za naredni četvorogodišnji period. Dokaz o našoj uspješnosti u sprovođenju prethodnih izbornih programa je kontinuitet naših pobjeda, a novi program koji nudimo biračima je recept za još jedan trijumf, koji ćemo ostvariti 30. avgusta.

Ova kampanja se po mnogo čemu razlikuje od svih prethodnih. Tu prije svega mislim na epidemiološku situaciju koja uslovljava potpuno nov način njenog vođenja. Pored tradicionalnih aktivnosti u kampanji, koje ćemo morati da prilagodimo mjerama NKT-a, poseban fokus stavićemo na digitalne i online platforme djelovanja. Siguran sam da ćemo i po ovom pitanju, kao i uvijek do sada, pokazati inovativniji pristup u odnosu na našu političku konkurenciju. Pripremamo i nešto potpuno novo u odnosu na posebne ciljne grupe", kazao je Gvozdenović.

Na pitanje koliko će epidemiološka situacija uticati na predizborne aktivnosti i tok izbora i kako su se prilagodili novonastalim okolnostima, Gvozdenović kaže da koliko svi kao pojedinci i, svakako, kao društvo u cjelini budemo opredijeljeni za poštovanje osnovnih i posebnih mjera NKT-a, zavisiće i epidemiološka situacija, odnosno ambijent u kojem će se održati izbori.

"Imajući u vidu činjenicu da je država pravovremeno i adekvatno reagovala u odnosu na importaciju i širenje virusa, najveća odgovornost sada je na nama, građanima. Siguran sam da ćemo, kao mnogo puta do sada, pokazati punu odgovornost kako bismo prije svega sačuvali zdravlje, a posljedično i obezbijedili povoljan ambijent za održavanje najvažnijeg događaja u političkom životu jedne zemlje, kakav su izbori. DPS je pokazala da u potpunosti poštuje mjere, uostalom to javnost može da vidi kroz djelovanje naših predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao i na lokalnom nivou.

Nije nam teško da se prilagodimo svemu onome što je preduslov za očuvanje javnog zdravlja, a našim primjerom, kao najodgovornija partija, pokazujemo i drugima kako postupati u novonastaloj situaciji. Sve aktivnosti koje organizujemo u susret izborima održavaju se u skladu sa preporukama, iako smo navikli na drugačije formate predizbornog djelovanja, imajući u vidu činjenicu da nas podržava ubjedljivo najveći broj birača, pa su i naši skupovi uvijek bili najmasovniji i najposjećeniji", kazao je politički direktor DPS-a.

Kaže da je termin izbora adekvatan i da ih poštujući mjere treba sprovesti, te da ga čudi nezadovoljstvo opozicije terminom izbora.

"Opozicija, po pravilu, uvijek želi izbore što prije, ali svjedoci smo da crnogorska opozicija nije takav primjer. Sjetimo se samo straha kompletne opozicije da se izbori ne raspišu na polovini mandata aktuelnog saziva Skupštine, nakon ubjedljivih naših pobjeda na predsjedničkim i lokalnim izborima 2018. godine. Željom za prolongiranjem termina održavanja izbora opozicija zapravo ogoljava sve svoje slabosti i pesimizam po pitanju ishoda", smatra Gvozdenović.

Zadovoljan je izbornim ambijentom u kome će se održati izbori, a posebno doprinosom DPS-a optimizaciji izbornog i drugog zakonodavstva u vezi sa izborima.

"Još jednom smo pokazali najveću odgovornost i spremnost da unapređujemo izborne propise, bez obzira na to što smo konstantni pobjednici izbora. Uvijek sa posebnom pažnjom tretiramo sve preporuke domaćih i međunarodnih partnera i institucija, što smo i sada dokazali u dva navrata tokom aktuelnog saziva Skupštine", kazao je Gvozdenović za Pobjedu.

Ističe da je ključni prioritet politike Demokratske partije socijalista stvaranje uslova za unaprjeđenje kvaliteta života po mjeri građana savremene Evrope.

Na listi DPS-a će biti više od 50 odsto novih kandidata.

"U fazi finalizacije smo liste odgovornih, profesionalnih, Crnoj Gori posvećenih ljudi, koji će iznijeti teret izbora i dobiti ubjedljivo najveću podršku građana za naredni četvorogodišnji period. Trend podmlađivanja naših kandidata za parlament biće nastavljen. Biće dosta i novih, javnosti možda ne toliko poznatih ljudi, ali sigurno sposobnih da doprinesu ostvarenju misije i vizije DPS-a, koje su na liniji sigurnog i evropskog puta naše zemlje", navodi politički direktor DPS-a.

Gvozdenović je kazao da predsjednik države ne može biti nosilac liste.

"Ime predsjednika Đukanovića je u nazivu liste, a on kao predsjednik Crne Gore nije poslanički kandidat, u skladu sa zakonom, i logično je da broj jedan bude premijer Duško Marković, koji je zamjenik predsjednika", zaključuje Gvozdenović u razgovoru za Pobjedu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.