Mugoša: Nije moguće sakriti podatke, mi gradimo ovaj posao na povjerenju

Eraković: U bolnicama širom Crne Gore hospitalizovano 188 pacijenata

U bolnicama širom Crne Gore nalazi 188 pacijenata. Istakao je da očekuje tendenciju pada hospitalizovanih u Crnoj Gori, pa vjeruje da neće biti prinuđeni da iskoriste sve kapacitete, saopštio je Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković.

Eraković je kazao da su u barskoj bolnici hospitalizovana 33 pacijenta, od toga troje djece, u Beranama 65 pacijenata od čega je šest sa težom kliničkom slikom.

"U Kliničkom 25, devet pacijenata je na Internoj klinici, pet je na intezivnoj. Nema velikog pritiska na zdravstveni sistem. Očekujem da nastupi pad hospitalizovanih pacijenata. Imamo dovoljno zaštitne opreme", naveo je Eraković.

Ističući da od danas svi pacijenti sa malignitetima ulaze u program rada Kliničkog centra pa očekujem da za sedam do deset dana normalizujemo i taj segment našeg rada.

"Očekujem dalju saradnju i kooperativnost građana, čini mi se da imamo pozitivne trendove u ponašanju naših građana. To nam sigurno govori da ćemo na taj način doći do povoljnije situacije," rekao je on.

Eraković vjeruje da će Crna Gora brzo doći u situaciju da statistički podaci budu mnogo bolji.

Eraković je istakao da je KCCG odlično organizovao svoj rad.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da je činjenica da u nekim opštinama na sjeveru dolazi do promjene i usporavanja epidemije. 

Mugoša je kazao da je u protekla 24 sata registrovano 95 pozitivnih slučajeva, analizirano je 678.

Prema njegovim riječima situacija je takva da moramo voditi računa i o ekonomiji, i samo u krajnjim slučajevima ako ne bude poštovanja mjera pribjegavati zatvaranjima.

"Produžili smo dva sata rad kafića i učinilo nam se da je bolje tako i da kontrole budu jače. Crnogorci dosta vremena provode u ugostiteljskim objektima, ali je tu mjeru pratilo i nešto novo. Osnovan je štab, koji treba da pojača inspekcijske kontrole. I da mi sami u skladu s mjerama možemo da se ponašamo i da ih poštujemo. Insistiramo da svi budu odgovorni u lancu, od pojedinca do institucija", istakao je Mugoša.

Poručujući da samo odgovoran odnos prema mjerama mogu učiniti da spriječimo širenje infekcije.

"Budući da ima dosta i zaposlenih uspjeli smo da organizujemo rad. Velikim zalaganjem i odricanjima zaposlenih organizovali smo rad bez mogućnosti pauza, bez bilo kakvih kontakata. Organizovali smo se i zahvaljujući tome što zaposleni poštuju naredbe i mjere," naveo je on.

Mugoša je rekao da u Crnoj Gori nije moguće sakriti podatke.

“Mi gradimo ovaj posao na povjerenju i sve vrijeme smo otvoreni", naveo je Mugoša.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.