I sljedeće godine nastaviti sa akcijom
Ilustracija

Omogućiti povoljna ljetovanja

I sljedeće godine nastaviti sa akcijom "ljetuj doma" i povećati udio domaćih gostiju

Ovogodišnja kampanja Ljetuj doma odlična je uvertira da i sljedeće godine nastavimo sa tim akcijama, kako bi udio domaćih gostiju u turistićkom prometu bio značajno veći od sadašnjih tri odsto, smatra profesor na Fakultetu za biznis i turizam Ivo Županović.

On je, govoreći o aktuelnoj situaciji u crnogorskom turizmu koji je pogođen pandemijom koronavirusa, rekao da, kad je u pitanju naša zemlja, postoji više scenarija.

Županović je u Jutarnjem programu TVCG rekao da sve zavisi od jenjavanja pandemije i na osnovu toga definisanja projekcija prihoda.

"Ono što je sigurno zakoplikovalo situaciju je naša intrerna eskalacija broja oboljelih, što utiče na zemlje koje su nam sadašnja ili potencijalna tržišta, i u skladu sa tim odluke određenih zemalja kad je u pitanju putovanje u ove krajeve, ne samo u Crnu Goru, već kompletan Balkan", rekao je Županović.

Smatra i da bi domaćim turistima i narednih godina trebalo omogućiti povoljna ljetovanja na našoj obali.

"Kampanja Ljetuj doma odlična je uvertira da sljedeće godine nastavimo sa tim kampanjama, i da učešće domaćih tržišta u nekom normalnom turističkom prometu, ne u ovom ovogodišnjem, bude kudi kamo veći od sadašnjih tri odsto. Jako je značajno zadržati naša tradicionalna tržišta, ali i napraviti određenu održivost kad su u pitanju destinacije koje sada zavise od jednog vida turizma", kaže Županović.

Kao primjer navodi Kotor.

"Kad je riječ o Kotoru, to je grad sa mnogo večim potencijalom. Treba više da se okrene stacionarnom turizmom, da se ključne lokacije u centru grada maksimalno iskorite i da se nađe adekvatan balans između kruzing i stacionarnog turizma", kazao je Županović.

Navodi da je jjoš u aprilu rekao da ova godina apsolutno mora biti godina očuvanja turistikog sektora i da ne može biti godina u kojoj će se razmišljati o profitu.

"Kad govorimo o oporavku, ne možemo izbjeći da govorimo o oporavku zemalja koje su nama bitne kao emitivna tržišta, kao što su Njemača, Austrija, Velika Britanija. MMF projektuje njihov oporavak naredne godine, ali ne u punom obimu koliko je pad ove godine. I njhova finansijska potentnost će biti tek na kraju 2021. na niovu prije same pandemije", rekao je Županović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.