ASK

"Za ASK nema vlasti i opozicije, zakon primjenjujemo neselektivno"

Za Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK) nema vlasti i opozicije, za nas su svi samo politički subjekti koji imaju određene zakonske obaveze čije ispunjavanje kontrolišemo, poručio je u razgovoru za Dan vršilac dužnosti direktora ASK Luka Anđelić.

On je to kazao odgovarajući na pitanje šta za tri mjeseca mandata ima u planu da uradi kako bi izborni proces bio u potpunosti regularan, a ASK izbjegla prozivke da radi u korist DPS-a, a na štetu opozicionih partija. On obećava da će u toku izborne kampanje neselektivno i striktno sprovesti sve zakonom propisane nadležnosti koje proističu iz Zakona o kontroli finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Kontrolisaćemo političke subjekte, njihove aktivnosti, prikupljena i u trošena sredstva u toku kampanje, te izvršiti nadzor nad poštovanjem svih propisanih zabrana i ograničenja upotrebe javnih resursa u kampanji. U slučaju prigovora i sumnji u kršenje zakonskih ograničenja, pokrenućemo odgovarajuće zakonom propisane postupke. Moram istaći da mi već sprovodimo veliki broj aktivnosti u vezi sa kontrolom izbornog procesa. Do sada smo evidentirali 1.015 obveznika, koji su u izvršavanju svojih zakonskih obaveza dostavili 7.700 izvještaja koji sadrže analitičke kartice o socijalnim davanjima i budžetskoj potrošnji, putne naloge i slično”, rekao je Anđelić.

Među tim dokumentima su i 194 odluke o davanjima iz budžetske rezerve, koje je Agencija iskontrolisala i objavila na internet stranici.

“Zasad je 10 političkih subjekata otvorilo račune za izbornu kampanju i svi su dostavi li Agenciji petnaestodnevne izvještaje, u kojima nije bilo prijavljenih novčanih priloga za izbornu kampanju. Do sada smo pokrenuli 32 upravna postupka po prijavama koje se tiču izvršenja obaveza propisanih Zakonom o kontroli političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i devet postupaka po službenoj dužnosti. Agencija je nakon kontrole pristigle dokumentacije dala 203 upozorenja obveznicima zakona, dok je na zahtjev organa vlasti dala 35 mišljenja i više od 140 pravnih savjeta”, kazao je Anđelić i dodao da će kontrolu izbornog procesa nastaviti sa još većom dinamikom, te da će obezbijediti potpunu transparentnost izbornog procesa objavljivanjem svih dokumenata o finansiranju kampanje i upotrebi javnih resursa.

Na pitanje kako će opovrgnuti kritike da su pod velikim uticajem vladajućeg DPS-a i da su često netransparentni i selektivni prilikom primjene zakona, koje su stizale i od Evropske komisije, Anđelić je odgovorio da redovno prate izvještaje EU i da je svaka od tih analiza za njih bitna i konstruktivna.

“Postoje i brojni pozitivni aspekti koji su konstatovani u tim izvještajima, ali ukazano je i na izazove, kao i na potrebu daljeg unapređenja i poboljšanja u radu Agencije. Date su i smjernice, odnosno preporuke Evropske komisije, koje će biti u fokusu našeg rada u budućem periodu. Za ove četiri godini rada u Agenciji nisam stekao utisak da postoji bilo kakav politički uticaj na naš rad”, naveo je on.

Anđelić naglašava da su brojni primjeri koji ukazuju na to da je u postupanju Agencije potpuno nevažna stranačka ili bilo kakva druga pripadnost zakonskih obveznika.

“Podsjetiću da je u vezi sa kontrolom ranijeg izbornog procesa Agencija političkom subjektu DPS u upravnom i prekršajnom postupku izrekla kaznu u iznosu od 20.000 eura i naložila da iznos od 47.500 eura uplati na račun budžeta Crne Gore. Takođe ću podsjetiti da u strukturi ostavki i razrješenja, nakon mišljenja i odluka Agencije, imamo ministra, pomoćnike ministara”, rekao je on.

On je naglasio da za Agenciju za sprječavanje korupcije ASK nema vlasti i opozicije, i da su za njih svi samo politički subjekti koji imaju određene zakonske obaveze čije ispunjavanje kontrolišemo predsjednike i članove odbora direktora i direktore važnih državnih preduzeća.

“Među javnim funkcionerima protiv kojih su pokrenuti prekršajni postupci su poslanici, funkcioneri u ministarstvima, predsjednici/potpredsjednici skupštine opštine, sudije, tužioci, članovi Tužilačkog savjeta, ambasadori, direktori… Mislim da i ovi pokazatelji dovoljno govore o činjenici da je Agencija nezavisna i nepristrasna u sprovođenju svojih zakonskih nadležnosti”, naveo je Anđelić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.