Funkcioneri da dostave izvještaje o imovini i prihodima, ASK: Ne čekajte krajnji rok
ASK

Funkcioneri da dostave izvještaje o imovini i prihodima, ASK: Ne čekajte krajnji rok

Kao prihvaćeni standard u većini zemalja koje sprovode preventivne antikorupcione mjere, obaveza javnih funkcionera da prijavljuju svoje prihode i imovinu je važan mehanizam u borbi protiv korupcije, kojim se doprinosi jačanju povjerenja građana u javnu upravu, saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije.

Prema evidenciji Agencije za sprječavanje korupcije, čija zakonska nadležnost je da prikuplja i provjerava izvještaje o prihodima i imovini, u Crnoj Gori ima gotovo 6.000 javnih funkcionera i onih državnih službenika koji prijavljuju imovinu na osnovu odredaba Zakona o sprječavanju korupcije i posebnih zakona.

"Svi oni imaju obavezu da najkasnije do 31. marta 2021. godine dostave Agenciji redovni godišnji Izvještaj o prihodima i imovini za 2020.",saopšteno je.

Do 15. februara primljeno je svega oko 460 izvještaja.

"Prepoznajući praksu iz prethodnih godina, kada je većina izvještaja stizala u završnim danima marta, što je u priličnoj mjeri komplikovalo rad njenih nadležnih odjeljenja i ugrožavalo poštovanje zakonom uređenih rokova, Agencija poziva zakonske obveznike da ne čekaju krajnji termin za ispunjenje svojih obaveza.

Blagovremenim dostavljanjem izvještaja o prihodima i imovini doprinosi se javnom interesu, podržava snaženje integriteta u vršenju javne funkcije i pomaže Agenciji da efikasnije obavlja svoju zakonsku ulogu. Ujedno, ubrzava se proces kontrole i objave izvještaja na internet stranici Agencije", navode iz ASK.

Uputstvo o preuzimanju obrazaca i proceduri dostavljanja izvještaja možete pronaći OVDJE.

Za sve informacije, korisnici se mogu obratiti Agenciji, koja kako se dodaje u saopštenju, ostaje posvećena svojoj preventivnoj i edukativnoj funkciji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.