ASK: Podjela stanova rizik za korupciju funkcionera
Jelena Perović

ASK: Podjela stanova rizik za korupciju funkcionera

Odredbe odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera nose povećani rizik za nastanak korupcije, posebno imajući u vidu da predviđaju diskreciona ovlašćenja koja prevazilaze svrsishodnost, a nedostatak kriterijuma ostvara prostor za eventualne zloupotrebe ovlašćenja i suštinski sukob interesa koji može da dovede do potencijalnih rizika od ugrožavanja javnog interesa, saopšteno je u mišljenju Agencije za sprječavanje korupcije.

Iz ASK-a su kazali da, smatraju da bi navedenu Odluku trebalo staviti van snage, do iznalaženja adekvatnog modela po kome bi dodjele stanova i kredita za rješavanje stambenih potreba funcionera i zaposlenih u javnoj upravi, kao svojevrstan stimulans za privlačenje najboljeg kadra, bio transparentan, pravičan i zasnovan na zaslugama.

Kako dodaju u analizi, Agencija je dala mišljenja da bi buduće rješavanje stambenih potreba trebalo uređivati tako da svaka grana vlasti donosi planove za rješavanje stambenih potreba svojih funkcionera, te zaposlenih, odnosno lica u stanju socijalne potrebe, u cilju smanjenja prostora za eventualni neprimjereni uticaj jedne grane vlasti na predstavnike druge vlasti, prenosi RTCG.

"Konkretno, Agencija je mišljenja da je neophodno revidirati ukupan pravni okvir koji uređuje ovu oblast, te donijeti, odnosno unaprijediti odluke i pravilnike kojima bi se utvrdio način izbora članova komisija i donošenja planova za rješavanje stambenih potreba u okviru zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Imajući u vidu funkcionalnu i ustavnu nezavisnost pravosudnih organa, potrebno je unaprijediti postojeće procedure za rješavanje stambenih potreba sudija i tužilaca kroz Sudski i Tužilački savjet, te urediti pitanje, odnosno uspostaviti jasne procedure rješavanja stambenih potreba sudija i zaposlenih u Ustavnom sudu, kako bi sudska grana vlasti kroz nezavisno planiranje sprovođenja stambene politike otklonila rizik od neprimjerenog spoljnog uplitanja čiji je cilj vršenje uticaja na odluke nosilaca pravosudnih funckija i njihov rad uopšte", navodi se u odluci ASK-a, koje potpisuje Jelena Perović direktorica Agencije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.