Poslanici u Skupštini i ovaj mjesec primili duplo manje plate
Skupština Crne Gore

Odluka Vlade da se smanje zarade za 50 odsto

Poslanici u Skupštini i ovaj mjesec primili duplo manje plate

Poslanici Skupštine Crne Gore i u junu su, kao i prethodnog mjeseca, primili duplo manje zarade zbog Vladine Odluke kojom je obračunska vrijednost koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru umanjena za 50 odsto, i to za grupe A i B, kojima, između ostalog, i oni pripadaju. Skupština je za poslaničke junske neto zarade izdvojila ukupno 70.825 eura.

Vladina Odluka, koja je donijeta 24. aprila, odnosi se samo na zarade za maj i jun.

"Vrijednost koeficijenta za obračun osnovne zarade zaposlenih u javnom sektoru za fiskalnu 2020. godinu, u bruto iznosu je 90 eura. Izuzetno od ovog člana, za zaposlene čiji su koeficijenti utvrđeni u grupi poslova A i B u čl. 22, 23 i 24 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, vrijednost koeficijenta za obračun osnovne zarade za maj i jun 2020. godine, u bruto iznosu je 45 eura", predviđeno je Odlukom.

Poslanički klub Demokrata, kao i Dritan Abazović iz URE, primili su zarade na nivou iz prethodnog mjeseca, iako je Administrativni odbor, na prijedlog generalnog sekretara, donio odluku da se novčano kazne umanjenjem zarade za 40 odsto zbog neopravdanog odsustva za zasjedanja parlamenta održanog 4. marta na Cetinju. To je prva odluka o novčanoj kazni zbog neopravdanog odsustva. Predsjednik Odbora, Luiđ Škrelja, kazao je da to tijelo ne odlučuje za koji mjesec će zarada biti umanjena.

Poslanici Demokrata, koji bojkotuju Skupštinu čitav mandat, ukupno su za jun primili 5.784 eura, od čega je zarada predsjednika partije Alekse Bečića 867, a generalnog sekretara Borisa Bogdanovića 884 eura. Dritan Abazović (URA), koji je takođe u bojkotu Skupštine, primio je za jun 879 eura.

Zarade koje su bile među najvećima u junu primili su predsjednik Skupštine Ivan Brajović – 1.161 euro, zatim Marije Ćatovića iz DPS-a – 1.135, te Branka Čavora iz DPS-a 1.101 euro. Oko hiljadu eura primili su Miodrag Vuković (DPS), Predrag Bulatović (DF), Ranko Krivokapić (SDP), Marina Jočić (DF), Suad Numanović (DPS), Branko Radulović (DF), Miodrag Lekić (Demos)...

Potpredsjednici parlamenta, Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu, primili su za jun zarade od 1.059, odnosno 944 eura. Lideri DF-a, Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, primili su 609, odnosno 849, odnosno 979 eura. Mandić je podnio ostavku na mjesto poslanika i više neće primati poslaničku zaradu, a pravo na poslaničku platu ostvario je Radoš Zečević koji ga je zamijenio u skupštinskoj klupi.

Nedžad Drešević i Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke za jun su primili 959, odnosno 931 euro. Andrija Popović (LP) za jun je primio 986, a Borisa Mugoše (SD) 815 eura. Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović primio je 945 eura. Plate poslanika SNP-a Danijele Pavićević i Srđana Milića za jun bile su 965, odnosno 986 eura. Adrijan Vuksanović (HGI) primio je 867 eura.

Bivši poslanik Demokrata Mijomir Pejović, po osnovu prava na nadoknadu po prestanku funkcije, primio je za jun 853 eura.

Generalni sekretar, Aleksandar Jovićević, primio je junsku zaradu od 954 eura, a njegovi zamjenici, Mersudin Gredić i Marija Mirjačić – 778, odnosno 773 euro. Jovićević je i ovoga mjeseca primio manju zaradu od njegovih pomoćnika, jer pomoćnici ne pripadaju grupi A i B, kojima je Vladinom odlukom smanjena zarada. Oni, po Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, pripadaju Grupi poslova C. Tako su Jelena Radonjić i Nataša Komnenić primile su za jun 1.165, odnosno 1.194 eura.

Savjetnici Brajovića, kojih je osam, primili su za jun ukupno 5.774 eura.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.