Pandemija koronavirusa prepolovila prihode ŽPCG
Ilustracija

Mucević se nada razumijevanju Poreske uprave

Pandemija koronavirusa prepolovila prihode ŽPCG

Željeznički prevoz (ŽPCG) je u prvih šest mjeseci ove godine, zbog obustave saobraćaja uslovljene pojavom pandemije korona virusa, izgubio 600.000 eura planiranih prihoda od prevoza putnika, saopštio je Pobjedi predsjednik Odbora direktora ove kompanije Eldin Mucević.

On je naveo da lokalni saobraćaj trenutno nije redukovan, dok je i dalje obustavljen saobraćaj međunarodnih vozova. U ŽPCG ne znaju kada bi mogao da bude uspostavljen međunarodni prevoz putnika.

Prihodi

"Prihodi iz lokalnog saobraćaja za šest mjeseci ove godine su 375.875 eura i manji su u upoređenju sa istim periodom prošle godine za 43,8 osto, a prihodi iz međunarodnog saobraćaja za šest mjeseci su 145.960 eura i manji su za 67,1 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine. Ukupni prihodi za prvo polugodište su 521.832 eura i manji su za 53,1 odsto", kazao je Mucević Pobjedi.

Podsjetio je da je prevoz putnika potpuno bio obustavljen od 18. marta do 18. maja, kada je pušten samo lokalni saobraćaj.

"Za jun prihod je bio 87.334 eura, a u junu prošle godine 260.355 eura", rekao je Mucević.

U prvom polugodištu ove godine su prevezli 211.136 putnika, što je 52,89 odsto manje nego prošle godine u istom periodu. U lokalnom saobraćaju prevezeno je 198.545 putnika, odnosno 50,61 odsto manje nego lani.

"U međunarodnom prevozu za prvih šest mjeseci ove godine prevezen je 12.591 putnik, odnosno 72,74 odsto manje nego lani u istom periodu", rekao je Mucević.

Naveo je da lokalni saobraćaj nije redukovan, dok je obustavljen međunarodni.

"Između Podgorice i Bara svakodnevno saobraća šest pari vozova, tri para između Bara i Bijelog Polja, te pet pari između Nikšića i Podgorice", kazao je Mucević i istakao da u ŽPCG u ovom trenutku ne znaju kada bi mogao da bude pušten međunarodni prevoz putnika.

Plus

Dodao je da je ŽPCG u prvom kvartalu bio u plusu 25.171 eura, a u istom periodu prošle godine 363.454 eura u minusu.

"Osnovni razlog pozitivnog poslovanja je povećanje prihoda od subvencija za 29 odsto u odnosu na iste prihode iz uporednog perioda prošle godine", objasnio je Mucević i podsjetio da je iz državnog budžeta za ovu godinu iznos subvencija za ŽPCG 6,3 miliona eura, što je za 2,27 miliona eura više nego lani.

"Imajući u vidu smanjenje prihoda od prevoza putnika u lokalnom i međunarodnom saobraćaju, a takođe plaćanje obaveza iz ranijeg perioda za koje postoje potpisani protokoli za isplatu tih obaveza (Gredelj, ŽICG, Lovćen osiguranje, Privredna komora i drugi), kao i plaćanje poreza i doprinosa, ovaj iznos subvencija neće biti dovoljan da bi se pozitivno poslovalo", naveo je Mucević.

Naveo je da su u ŽPCG zaposlena 376 radnika.

"Plate se izmiruju redovno sa dijelom izmirenim porezima i doprinosima, a prosječna zarada iznosi 500 eura", rekao je Mucević i istakao da nije bilo ove godine sporazumnog prekida radnog odnosa.

"Za to i isplatu otpremnine zainteresovano je 20 zaposlenih, ali preduzeće nema sopstvena novčana sredstva za to", izjavio je Mucević.

Kazao je da su u pripremnoj fazi pregovori sa EBRD za nabavku novih vozova.

"Nakon formalnog odobrenja kreditnog aranžmana, ući ćemo u drugu fazu pripreme tenderske dokumentacije i odabira ponuđača u skladu sa zakonom. Procjena je da je nabavka tri garniture elektromotornih vozova koštala 14 miliona eura, o čemu ne možemo govoriti u ovoj godini", zaključio je Mucević.

Očekuje razumijevanje za poreski dug

Prema riječima Mucevića, tekući porezi i doprinosi su u najvećem dijelu izmireni, a stari poreski dug će se izmirivati u narednom periodu.

"Poreskoj upravi dugujemo 5,3 miliona eura. Sada imamo problema sa urednim plaćanjem poreza i doprinosa i nadamo se da ćemo, zbog sveopšte situacije, imati razumijevanje Poreske uprave", poručio je Mucević.

Poreska uprava je prošle godine upozoravala ŽPCG da će im, ako ne plate poreski dug, blokirati žiro račun, a ako ni to ne da rezultat iniciraće pokretanje stečaja.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.