Nastavljen dijalog Beograda i Prištine sastankom Vučića i Hotija
Foto: Anadolija

U Briselu

Nastavljen dijalog Beograda i Prištine sastankom Vučića i Hotija

U nastavku dijaloga nakon 20 mjeseci zastoja, u Briselu je danas održan prvi sastanak premijera Kosova Avdulaha Hotija i predsjednik Srbije Aleksandra Vučića uz posredovanje Evropske unije.

Sastanak koji je počeo oko 17 sati, trajao je sat i po vremena. Domaćin sastanka je bio komesar za spoljnu politiku i bezbjednost EU Đozep Borel i specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Kosovski premijer Hoti je nakon sastanka ponovio da su načela Kosova u dijalogu poznata, te da je jedino moguće rješenje obostrano priznanje između Kosova i Srbije. Po njegovim riječima, to je predstavljeno i međunarodnim partnerima.

„Danas smo uz naše insistiranje razgovarali o dvije važne teme za građane Kosova i obje zemlje, pod jedan o nestalima i pod dva o ekonomskoj saradnji. Sastanak je bio težak", rekao je Hoti.

Istakao je da je bilo napretka i da će detalji da budu dostupni narednih dana. Dodao se razgovaralo i o sljedećem sastanku o kome će da se zna više narednih nedjeljama. Hoti je kazao i da je moguće da će da bude i razgovora tehničke prirode, prenosi agencija Anadolija.

Predsjednik Srbije Vučić izjavio je da razgovori nijesu bili laki, ali da je došlo do izvjesnog napretka kada je riječ o temama nestalih, raseljenih i ekonomiji.

"Srbija je spremna da ispuni svaki zahtjev albanske strane i da smo, gdje god misle da postoji grobno mjesto, spremni da pokažemo da li tu ima nečega ili nema, ali smo tražili to isto i za nas", rekao je Vučić i dodao da Srbija do sada nije imala pristup mjestima za koja sumnja da su grobnice srpskih žrtava.

On je kazao i da su Albanci tražili da se otvore vojne i policijske arhive Srbije, i da je srpska strana na to pristala, ali uz uslov da se otvore i arhive OVK.

Evropski šef diplomatije Borel je prije početka dijaloga kazao da očekuje konstruktivnu diskusiju o prvim elementima razgovora koji će da doprinese normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Ohrabrujem obje strane da današnjim razgovorima pristupe u duhu kompromisa i pragmatizma i sa razmišljanjem o evropskoj budućnosti građana Srbije i Kosova“, rekao je Borel u video poruci.

Današnjem sastanku u Briselu predhodio je video sastanak Hotija i Vučića u nedjelju sa Borellom i Lajčakom, koji je imao cilj da pripremi nastavak dijaloga.

Dijalog je prekinut krajem 2018. nakon što je Vlada Kosova uvela takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH. Srbija je kao uslov za nastavak dijaloga tražila ukidanje taksi, što se u međuvremenu i dogodilo pod velikim političkim pritiskom na kosovske čelnike od strane glavnih zemalja EU i Sjedinjenih Američkih Država.

U dijalogu ne učestvuje dosadašnji kosovski glavni pregovarač predsjednik Hašim Thaci, koga već četiri dana ispituje Specijalno tužilaštvo u Hagu, nakon što je protiv njega podiglo optužnicu za ratne zločine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.