Socijalisti CG: Kako su izbori mogući uz drastičan porast zaraženih
Foto: Socijalisti CG

Socijalisti CG: Kako su izbori mogući uz drastičan porast zaraženih

Socijalisti Crne Gore su prije sedam dana otvorili pitanje regularnosti izbornog procesa u situaciji značajnog prisustva korona virusa, ali do danas nijesu od nadležnih državnih organa dobili nijedan ozbiljan odgovor.

Iz te partije smatraju da u okolnostima kada je broj zaraženih korona virusom deset puta veći u odnosi na situaciju kada su izbori odloženi u Tivtu, treba obavezno razmišljati i o njihovom odlaganju.

"Socijalisti smatraju nevjerovatnim činjenicu da se na današnji dan, kad je u Crnoj Gori registrovano 100 puta više aktivnih slučajeva korone nego na dan kad je Milo Đukanović zbog korone odložio izbore u Tivtu, i dalje svi pričaju o načinu njihovog održavanja, a ne o obaveznosti njihovog odlaganja", navodi se u saopštenju.

Socijalisti Crne Gore pitaju NKT i Milutina Simovića – da li je Milo Đukanović konsultovao NKT kada je 20. marta odložio izbore u Tivtu, kao da li je konsultovao NKT kad je 20. juna raspisao državne i lokalne izbore.

"Pitamo one koji su položili Hipokratovu zakletvu, a govore u ime NKT–a, mogu li nas pogledati u oči i reći da je bio veći rizik od 10 slučajeva u martu, kad je Đukanović odložio izbori u Tivtu, nego danas kada ima 1.000 zaraženih", pitaju iz ove partije..

Socijalisti danas svim nadležnima za izborni proces i zdravlje građana, uključujući sve one koji će sjutra na ovu temu razgovarati u Skupštini Crne Gore, upućuju prvih 10 pitanja:

1.Kako će članovi biračkog odbora jasno identifikovati birače pod maskama, odnosno uporediti njihov lik sa fotografijom na ličnoj karti?

2.Koliko u Crnoj Gori ima biračkih mjesta koja ispunjavaju prostorne uslove da se u njima mogu bezbjedno i na propisanoj distanci naći pet članova stalnog sastava biračkog odbora i najmanje 10 opunomoćenih predstavnika izbornih lista, plus naravno birači?

3.Koliko će birača moći istovremeno da se nađe na biračkom mjestu, i kako će se obezbijediti da na velikim biračkim mjestima svi birači u periodu dok traje izborni dan glasaju, a da se ne dese noćni produžeci kao na predsjedničkim izborima 1998. godine?

4.Kako će članovi biračkog odbora iz opozicije kontrolisati, sa distance od dva metra, da li član biračkog odbora iz vlasti obavlja svoj dio posla zakonito, ako znamo koliko je do sada bilo negativnih iskustava tim povodom?

5.Kako će glasati lica koja su u tom trenutku inficirana koronom, a imaju biračko pravo, a da ne ugroze nečije zdravlje?

6.Kako će glasati lica koja se nalaze u karantinu ili samoizolaciji, a da ne prekrše mjere NKT niti ugroze zdravlje drugih?

7.Kako će se vršiti glasanje putem pisma, posebno u opštinama u kojima su zabranjene kućne posjete?

8.Da li će svaki građanin, koji pripada rizičnoj kategoriji, nakon svih do sada rečenih upozorenja od strane Instituta za javno zdarvlje biti pred dilemom da ostane kući i sačuva zdravlje ili rizikuje život i iskoristi biračko pravo?

9.Ko će biti odgovoran ukoliko ijedan član biračkog odbora dobije koronu na osnovu kontakta ostvarenog obavljanjem posla u biračkom odboru tokom izbornog dana?

10. Kako se može smatrati legitimnom kampanja u kojoj su politički subjekti dovedeni u poziciju da imaju rizik ili zabranu za organizovanje svih uobičajenih terenskih aktivnosti kojima se vrši animiranje birača?

"Očekujemo konkretne odgovore nadležnih na ova pitanja, a znamo da smislenih odgovora na ova pitanja nema", zaključuju u saopštenju koje je potpisala Snežana Jonica, predsjednica Socijalista Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.