Foto: MZD

Hrapović poručio

"Dostupnost zdravstvene zaštite za starije osobe će se unaprijediti"

Ministarstvo zdravlja se s posebnom brigom ophodi prema potrebama starijeg stanovništva i konstantno sprovodi aktivnosti kako bi njihov status bio bolji, a zdravstvena zaštita na visokom nivou, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, tokom sastanka sa direktorom Fonda PIO Dušanom Perovićem i predsjednikom Udruženja penzionera Brankom Vešovićem.

Hrapović je kazao da će se dostupnost zdravstvene zaštite za starije osobe unaprijediti i kroz smanjenje lista čekanja na pregled na sekundarnom i tercijarnom nivou”, kazao je Hrapović.

Tokom susreta je posebno potenciran odgovoran odnos zdravstvenih vlasti prema starijoj populaciji tokom epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

''Sačuvali smo Domove za stare, gdje nismo imali nijedan slučaj infekcije. U cilju zaštite starije populacije i hroničnih bolesnika od obolijevanja od korona virusa, organizovan je rad prioritetno putem telefonske komunikacije sa zdravstvenim službama, pogotovu sa izabranim doktorima, a dostupni su i elektronski servisi: e-recept, e-apoteka, e-zakazivanje, e-nalazi, e-osiguranje, e-naručivanje“, istakao je Hrapović.

Konstatovan je odgovoran odnos penzionera i starijih građana koji su prethodnih mjeseci poštujući mjere i preporuke zdravstvenih profesionalaca iskazali ozbiljnost prema svom i zdravlju svojih najbližih.

Direktor Fonda PIO i predsjednik Udruženja penzionera Dušan Perović i Branko Vešović naglasili su značaj unapređenja podrške u pojedinim oblastima zdravstvene njege kako bi najstarija populacija bila zbrinuta na najbolji mogući način kada je zdravstvena zaštita u pitanju.

Osnovnu karakteristiku savremenog demografskog kretanja u razvijenim zemljama, a i u većini zemalja u razvoju, predstavlja porast udjela starog stanovništva, kao posljedica pada nataliteta i prirodnog priraštaja sa više umrlih nego rođenih, te produženja očekivanog trajanja života.

“Navedeni podaci ukazuju da je neophodno intenzivno raditi na razvijanju programa prevencije oboljenja i uzroka nesposobnosti starih osoba kako bi se zdravo starilo”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Politika Ministarstva zdravlja je, kako su kazali, da se zdravstveni sistem što više usmjeri ka njihovim potrebama, a to nije samo potreba u ljekovima, terapijama, novoj opremi, nego je veoma važan način komunikacije sa njima, pažnja i briga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.