MJU: U Budvi prekršeni Zakon i Statut
MJU

MJU: U Budvi prekršeni Zakon i Statut

Nakon što je prije nekoliko dana 17 odbornika SO Budva od Ministarstvo javne uprave zatražilo mišljenje povodom dvije sjednice lokalnog parlamenta iz Ministarstva je danas stigao odgovor.

U odgovoru odbornicima u koji je TVCG imala uvid navode da je predsjednik Skupštine postupio suprotno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i statuta Opštine Budva jer nije omogućio odbornicima da glasaju po podnijetim prijedlozima, odnosno da Skupština donese odluku u roku od 30 dana od dana podnošenja prijedloga za razrješenje. U Ministarstvu podsjećaju da je taj rok imperativno utvrđen zakonskim i statutarnim odredbama.

"Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji je sistemski u oblasti lokalne samouprave, odredbom člana 40. utvrđena je zakonska obaveza predsjednika skupštine da saziva skupštinu po potrebi i to najmanje jednom u tri mjeseca, po sopstvenoj inicijativi i između ostalih, kao i na zahtjev jedne trećine odbornika, koju je dužan da sazove u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga," navodi se, između ostalog, u dokumentu.

Ističe se i da je odredbama člana 62 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano da, predlog za razrješenje predsjednika opštine može podnijeti najmanje jedna trećina odbornika i da skupština o predlogu za razrješenje predsjednika opštine odlučuje većinom ukupnog broja odbornika, u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga, piše u dokumentu MJU.

dokument

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.