Foto: MJU

Kampanja Ministarstva javne uprave

"Završi elektronski" preko portala eUprava bez odlaska na šalter

Ministarstvo javne uprave pokrenulo je kampanju ,,Završi elektronski" koja ima za cilj informisanje i povećanje korišćenja elektronskih usluga na portalu eUprava (www.euprava.me) i drugih elektronskih usluga koje pružaju državni organi, posebno imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju.

Na portalu eUprave  dostupni su brojni elektronski servisi državnih organa i korisne informacije o uslugama koje se mogu ostvariti od kuće, bez direktnog kontakta i odlaska na šalter. Portal eUprave prilagođen je i za korišćenje putem mobilnih telefona, saopšteno je iz MJU.

Portal eUprave www.euprava.me pruža elektronske usluge (eUsluge) i informacije za građane i privredu i na neki način predstavlja elektronski šalter državne uprave.

"Za razliku od “obične”, putem eUprave građani mogu da pristupe informacijama i dobiju uslugu bilo kada i sa bilo kog mjesta, 24 sata, sedam dana u nedjelji, tokom vikenda i praznicima", saopšteno je.

Na portalu je trenutno dostupno 596 usluga. Ponuđene usluge su u nadležnosti 52 institucije, od čega je 187 elektronskih, a 409 informativnih usluga.

"Građani preko portala eUprave imaju mogućnost da podnesu Zahtjev za izvod iz kaznene/prekršajne evidencije elektronskim putem. Na ovaj način zahtjev se podnosi elektronskim putem, a dolazak je potreban samo za preuzimanje rješenja izdatog od strane ovog organa. Zahtjev za dostavljanje podataka iz kaznene evidencije namjenjene za pravna lica, pored onog za građane, na portalu eUprave predstavlja veoma traženu uslugu. Pravni subjekti, putem Portala eUprave mogu podnijeti i zahtjev za dostavljanje podataka iz prekršajne evidencije.

Takođe, na portalu eUprave moguće je izvršiti Prijavu za polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima.

Lica koja su spremna da svoje znanje i stručnost podijele sa zaposlenima u državnoj administraciji i na taj način postanu predavači u okviru mnogobrojnih obuka koje organizuje Uprava za kadrove, imaju mogućnost da se, bez dolaska u prostorije Uprave za kadrove, prijave i predaju dokumentaciju elektronskim putem", saopšteno je iz MJU.

eUprava2

Istraživačima i naučnim radnicima u Crnoj Gori data je kako se dodajem mogućnost da preko portala eUprave podnesu zahtjeve za sufinansiranje različitih istraživanja koje organizuje Ministarstvo nauke. 

"Pravna lica mogu ostvariti svoje obaveze i prava u nekim od sljedećih oblasti: turizam, obrazovanje poljoprivreda i dr.

Takođe, u oblasti obrazovanja dostupne su usluge: Zahtjev za izdavanje licence za rad privatne predškolske ustanove, Zahtjev za izdavanje saglasnosti na programe i projekte nevladinih organizacija mogu se podnijeti preko portala eUprave.

Neke od usluga koje pravna lica mogu realizovati preko Portala e-uprava u oblasti poljoprivede su: Zahtjev za refundiranje troška kontrole kvaliteta vina. Zahtjev za upis u registar maslinara, kao i Zahtjev za upis u registar proizvođača maslinovog ulja", saopšteno je.

eUprava3

Korisnici portala eUprave imaju i mogućnost da anonimno prijave korupciju Upravi carina, kao i Upravi policije. Takođe, svi zainteresovani korisnici imaju mogućnost podnošenja elektronskog Zahtjeva za slobodan pristup informacijama, 

Kampanja ,,Završi elektronski'' je pripremljena u okviru projekta ,,Efikasna interna i eksterna komunikacija Strategije reforme javne uprave“, koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je Ministarstvo javne uprave Crne Gore, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.