Plivanje u hladnoj vodi pomaže u liječenju depresije, evo kako
Ilustracija

Istraživanje pokazalo

Plivanje u hladnoj vodi pomaže u liječenju depresije, evo kako

Unazad nekoliko godina porastao je broj antidepresiva koje ljekari izdaju na recept, ali pojedini psihijatri i pacijenti vjeruju da za tim nema tolike potrebe i da postoje efikasniji načini za liječenje depresije.

Studija koja je nedavno objavljena u stručnom časopisu “British Medical Journal” navodi kako vrlo jednostavan tretman ima iznenađujuće pozitivne efekte na depresiju, a riječ je o plivanju u hladnoj vodi.

Ta je studija poslužila kao osnova za emisiju “The Doctors Who Gave Up Drugs” objavljenje na BBC-u, a opisuje kako je 24-godišnjakinja Sara otišla kod doktora samo s jednim ciljem - željela je da pobijedi depresiju. Međutim, željela je da to bude bez korišćenja ljekova koji su na nju imali vrlo negativan efekat  i zbog njih se osjećala kao da je "hemijskoj magli".

Pod vodstvom dr  Krisa van Tulekena koji je ujedno i učestvovao u  istraživanju, Sara je počela da smanjuje antidepresive i da pliva u vodi čija je temperatura bila oko 15 stepeni Celzijevih. Dr Tuleken, koji i sam pliva u hladnoj vodi, opisao je način liječenja.

“Pod vodom osjećate intenzivnu mješavinu osećaja pečenja i bola, a čak i nakon toliko godina vježbe, osećate paniku. Ali to je jedino vrijeme kad se negativnost i teskoba u mojoj glavi utišaju. Nakon dva minuta kad se koža prilagodi temperaturi vode, osjećate se ugodnije i možete sporije da dišete”,rekao je doktor .

Čak i nakon kratkog plivanja osjećam da sam puna elana satima, a mirna sam danima - opisala je Sara svoje iskustvo.  

Nakon četiri mjeseca takve terapije Sara je izjavila da su simptomi depresije nestali i da je prestala da uzima ljekove.

Kako hladna voda pomaže kod depresije

“Ako se prilagodite hladnoj vodi, možete da prilagodite odgovor  tijela i na dnevni nivo stresa koji doživljavate, zbog raznih stvari koje vam se dešavaju”, rekao je dr Tuleken.

Ova teorija se zasniva na ideji prelaznog  prilagođavanja koje se definiše kao privremeni gubitak čula zbog stimulacije nastale usled izloženosti drugim stimulansima.

Drugim riječima, prijelazno prilagođavanje vam omogućava da dopustite djelovanje jednog stresora i nadomjestite djelovanje drugog.

Ali tek treba provesti dalja istraživanja koja bi tu teoriju potvrdila, jer ostaje nejasno na koji tačno način hladna voda pomaže kod depresije i da li su efekti takve terapije dugoročni.      

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.