NASA iz svemira snimila zanimljivu pojavu na Skadarskom jezeru

NASA iz svemira snimila zanimljivu pojavu na Skadarskom jezeru

Tamni i svijetli sedimenti u centru Skadarskog jezera, najvećeg jezera na Balkanskom poluostrvu. Ova pojava privukla je pažnju astronauta na brodu Međunarodne svemirske stanice (ISS), piše NASA sajt Eart Observatory.

Skadarsko jezero je kraško jezero koje se prostire na teritoriji Crne Gore i Albanije. Primjer je kriptodepresije, pa se djelovi jezera protežu ispod nivoa mora. Zakrivljeni grebeni slični kičmi koji teku paralelno sa južnom obalom dio su Dinarskih Alpa koje se sastoje od uglavnom lako erodivih stijena poput vapnenca, dolomita i drugih karbonata.

Kovitlac sedimenata u centru jezera vjerovatno je miješanje sedimenata koji je transportovan nizvodno sa viših nadmorskih visina kroz sniježnu otopljenu vodu i druge planinske tokove. Glavni izvor ovog dotoka sedimenata dolazi iz rijeke Morače – njegove široke delte koje zauzima veliki dio riječne obale Crne Gore.

nasa

Foto: NASA

Manje delte rijeka duž sjevernih ivica jezera takođe doprinose sedimentu, poput Drima i Bojane.

Kao i kod mnogih velikih slatkovodnih jezera u blizini gradova, mnoge domaće biljke i životinje na Skadarskom jezeru postale su ugrožene zbog ljudske aktivnosti.

Crna Gora je zapadni dio jezera učinila nacionalnim parkom, a Albanija je svoj dio proglasila rezervatom prirode. I jedna i druga država nastoji da baš ovdje zaštiti mnoge vrste ptica, mikroorganizama i vodenog života, uključujući jegulje, puževe i endemske vrste riba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.