Redovno čišćenje četkice za zube važno za održavanje dobre oralne higijene
Ilustracija

Redovno čišćenje četkice za zube važno za održavanje dobre oralne higijene

Naša usta su domaćini milionima klica, uključujući i one koji žive na našim zubima, pa nije čudno da se te klice mogu da nađu i na četkici za zube.

Ali i bakterije iz kupatila mogu da završe na četkicama za zube. Iako se ne vjeruje da klice na četkici za zube mogu direktno da prouzrokuju zdravstvene probleme, redovno čišćenje četkice za zube, pravilno čuvanje i poznavanje trenutka kada je treba da zamijenite važno je za održavanje dobre oralne higijene.

Uostalom, u čemu je smisao pranja zuba ako četkica za zube nije čista? 

Ispiranje i pravilno čuvanje četkice za zube

Potrebno je dobro da isperete četkicu za zube nakon svake upotrebe da biste uklonili preostale čestice hrane, zubnu pastu i ostatke prljavštine.

Nakon ispiranja držite četkicu u uspravnom položaju i ostavite da se osuši na vazduhu. Bakterije koje žive na četkici za zube uglavnom su anaerobne, što znači da umiru u prisutnosti kiseonika, pa će sušenje na vazduhu da uništi većinu njih.

Osim toga, klice vole vlagu i u zatvorenim posudama ili ormarima, pa je važno da četkica bude na otvorenom. 

Izbjegavajte držanje više četkica, poput onih od članova porodice, u istoj čaši ili držaču. Najbolje je da četkice ne stupe u kontakt jedne s drugima, jer se klice mogu i tako premositi.

Dezinfekcija četkice za zube

Ako želite da preduzmete dodatne mjere opreza, četkice za zube bi trebalo da dezinfikujete. Hidrogen peroksid je efikasno dezinfekciono sredstvo koje može da uništi i deaktivira širok spektar mikroorganizama.

Antiseptičko sredstvo za ispiranje usta sadrži različite aktivne sastojke, poput alkohola, mentola i eukaliptola, koji mogu da ubiju sve bakterije.

Prema istraživanju iz 2011., natapanjem četkice za zube u antiseptičko sredstvo za ispiranje usta ubija se 100 odsto mikroba.

Potrebno je da četkice temeljno isperete vodom nakon pranja zuba. Sipajte u čašu sredstvo za ispiranje usta toliko da prekrije čekinje četkice i ostavite da djeluje 15 minuta, a zatim je isperite pod mlazom vode. To je najednostavnoji način da očistite četkicu od mikroorganizama.

Postoje i drugi, prirodniji sastojci koji se mogu da koriste za dezinfekciju četkice za zube, poput sirćeta.

U istraživanju iz 2014., upotreba alkoholnog sirćeta za dezinfekciju četkice za zube pokazala se kao najefikasnija alternativna metoda za dezinfekciju.

Stručnjaci za dečje oralno zdravlje preporučuju da četkicu natopite sa dvije kašičice sode bikarbone razmućene u šoljici vode. Soda bikarbona ima antibakterijska svojstva i odlična je za čišćenje.  

 

Izvor: Insider

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.