Ovako su svjetski mediji pisali o pobjedi Crne Gore nad koronavirusom
Foto: Pobjeda

Ovako su svjetski mediji pisali o pobjedi Crne Gore nad koronavirusom

Brojni mediji u svijetu juče su javili da je Crna Gora corona-free država, podsjećajući da je naša zemlja bila posljednja evropska u kojoj se pojavio koronavirus.

Mediji su prenijeli detalje sa obraćanja premijera Duška Markovića, nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela, na kojoj je najavljeno i otvaranje granica, ističući koliko je taj potez važan naš turizam. Informaciju o tome da je Crna Gora prva corona free zemlja u Evropi objavila je i Vikipedija,piše Pobjeda.

1590528065vikipedija

Mnogi mediji prenijeli su izvještaj Agencije Asošijetid pres iz Podgorice da je odluka Vlade da kriterijumi za odabir zemalja budu epidemiološki izazvala bijes zvaničnika Srbije.

1590529062cga

Podsjećamo, Marković je u ponedjeljak saopštio da je Crna Gora dobila bitku sa opakim virusom, ističući to kao rezultat kako onih koji su bili na prvoj liniji odbrane, tako i građana koji su poštovali mjere Nacionalnog koordinacionog tijela.

On je najavio da će sljedeće sedmice biti otvoreni vrtići, igraonice, bisokopi i pozorišta. Ograničenom broju publike biće omogućeno praćenje sportskih događaja uz poštovanje mjera zaštite.

"Biće dozvoljena organizacija krštenja, svadbi, i porodičnih veselja – takođe uz zdravstveno-bezbjednosne mjere i ograničenja u broju prisutn", kazao je Marković.

Prvih dana juna Crna Gora će, kako je kazao, otvoriti granice za one zemlje koje budu ispunjavali epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje.

"U skladu sa sačinjenom procjenom u prvim danima juna očekuje se otvaranje granica sa zemljama koje ispunjavaju odgovarajući epidemiološki kriterijum Instituta za javno zdravlje. U ovom trenutku glasi da je to najviše 25 oboljelih na 100.000 stanovnika i prve zemlje sa kojima ćemo otvoriti granice su: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka i moguće neke zemlje u regionu dok se naredba ne donese i stupi na snagu. Globalna kretanja ukazuju i na proširenje kruga država prema kojima bismo mogli otvoriti granicu. To će pokrenuti našu vazdušnu i avio industriju, podstaći naš turizam i omogućiti rad u vezanim djelatnostima", kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

1590528978cg11

Srpski zvaničnici su se odmah oglasili i saopštili da je ova odluka politički motivisana.

Ministar spoljnih poslova te zemlje Ivica Dačić smatra da Srbija namjerno nije na listi država čiji građani mogu slobodno da uđu u Crnu Goru.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocijenila je da je odluka Vlade Crne Gore da ne otvori granice sa Srbijom u suprotnosti sa principima slobode kretanja na kojima se zasniva Evropska unija i da ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima u regionu.

Premijerka Ana Brnabić odmah se oglasila i izjavila da neće biti recipročnih mjera.

Međutim, već juče Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je na osnovu reciprociteta donio mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona Montenegro erlajnsa na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”.

U obrazloženju ove odluke, u koju je Blic imao uvid, stoji da je kako je navedena mjera i dalje na snazi, državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.