Pohod

NP Prokletije

Pohod "Zijovom stazom" u subotu, 6 km kroz zaštićeno prirodno područje

Tradicionalni 14. planinarski pohod „Zijovom stazom“ održaće se u subotu, 30. maja. I ove godine NP Prokletije učestvuje u organizaciji planinarskog pohoda. Polazak svih zainteresovanih biće iz Grebaja u 9.00 časova, ispred Eko katuna „Pavićević“.

"Nacionalni park poziva sve zainteresovane ljubitelje planinarenja i boravka u zaštićenoj prirodi da se priključe pohodu koji na najljepši način otvara turističku sezonu na Prokletijama. Staza je duga oko 6 kilometara i cijelom dužinom prolazi kroz ovo zaštićeno prirodno područje. Uspon traje oko tri sata, a povratak sat i po, do dva. Staza velikim dijelom prolazi kroz bukovu šumu, nije mnogo zahtijevna i pogodna je i za rekreativce i izletnike.", pojašnjavaju iz Nacionalnog parka.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je odobrio ovakve vrste aktivnosti, te su se stvorili svi uslovi za nesmetano održavanje pohoda. Obaveza planinara je održavanje socijalne distance tokom pohoda, a posebno na odmorištima i pauzama.

U znak sjećanja na Zija Ibrahimagića, koji je bio osnivač i višegodišnji predsjednik planinarskog društva „Karanfil“ - Gusinje, članovi kluba, prijatelji i porodica od 2007. godine organizuju pohod na vrh „Karaula“, pod nazivom „Zijova staza“. Staza svake godine dobija na značaju i masovnosti, kako klubova, tako i pojedinaca.

NPProkletijeArhiva

Organizator ovogodišnjeg pohoda je novoregistrovani Planinarsko-sportski klub „Očnjak“ iz Gusinja. Pokrovitelji pohoda su Turistička organizacija Gusinje i opština Gusinje, a partneri su Nacionalni park „Prokletije“ i Fondacija „Gusinje“. Medijski sponzor je, kao i prethodnih godina, web portal www.gusinje-plav.com.

Stazu su članovi PSK „Očnjak“ Gusinje već obišli, pregledali i pripremili za pohod. Ručak je predviđen, po povratku, u restoranu Eko katuna „Pavićević“ Grebaje.

Svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti putem telefona +382 67 258 921, ili na mail [email protected].

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.