U Švedskoj zaraženo 16.755 osoba, više od 2.000 umrlo
Ilustracija

U Švedskoj zaraženo 16.755 osoba, više od 2.000 umrlo

Najmanje 2.021 osoba je umrla od korona virusa u Švedskoj nakon nove 84 žrtve u poslednja 24 časa, dok je zaraženo 16.755 osoba, saopštile su zdravstvene vlasti u Stokholmu.

Stopa smrtnosti od koronavirusa u Švedskoj, koja ima 10,3 miliona stanovnika i koja je uvela blaže mjere nego većina evropskih zemalja u borbi protiv korona virusa, veća je nego kod nordijskih susjeda.

Prema podacima zdravstvenih vlasti, od 2,3 miliona stanovnika Stokholma i okoline njih 70.500 su bili potencijalni nosioci virusa na vrhuncu epidemije 8. aprila.

"Broj zaraženih je i dalje uvećan, pa nije trenutak za ublažavanje mjera", izjavio je na konferenciji za novinare epidemiolog Anders Valensten.

Prema zdravstvenim vlastima, četvrtina stanovnika Stokholma i okoline biće zaraženo virusom do 1. maja. Za razliku od ostalih evropskih zemalja, mjera izolacije nije najvažnija u borbi protiv pandemije.

Jedina ograničenja su zabrana okupljanja više od 50 osoba i zabrana posjeta staračkim domovima, dok je ostalo na, kako je navela vlada, svakom građaninu da "bude odgovoran" i slijedi preporuke zdravstvenih vlasti.

Univerzitetska bolnica Karolinska danas je saopštila da je umrla 40-godišnja medicinska sestra koja je bila pozitivna na koronavirus, ali je zvaničnik bolnice rekao švedskoj televiziji da uzrok smrti još nije potvrđen, prenosi Beta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.