Sa zalaskom sunca večeras počinje sveti mjesec posta - Ramazan
Ilustracija

Uzdržavanje od hrane i pića, ali i loših misli i djela od zore do zalaska sunca

Sa zalaskom sunca večeras počinje sveti mjesec posta - Ramazan

Sa zalaskom sunca večeras za sve muslimane počinje sveti mjesec posta - Ramazan, a sve aktivnosti u vezi sa tim biće prilagođene aktuelnoj situaciji i mjerama preduzetim za sprječavanje širenja korona virusa.

Ramazan je mjesec obaveznog posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu u putu, bolesne, porodilje i trudnice.

Post podrazumijeva uzdržavanje od hrane i pića, ali i loših misli i djela od zore do zalaska sunca. Mjesec Ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29, a nekad 30 dana.

Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako Ramazan pomjera svake godine za deset dana.

Ove godine (2020/1441) Ramazan ima 30 dana.

Inače, ramazanski post je najveća vjerska obaveza i svojevrsna je “vježba izdržljivosti”, snage volje i vjere. Post je i sredstvo promovisanja solidarnosti sa onima koji su žedni i gladni zbog siromaštva, a ne svojom voljom. Smatra se da se uz post tijelo lakše očisti od nagomilanih štetnih stvari.

Po isteku mjeseca Ramazana, nastupa trodnevni praznik Ramazanski Bajram.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.