Baka Emina ispostila više od 70 Ramazana: Sad je milina postiti, ima svega
Emina Merdžić, Foto: AA

Posti od sedme godine

Baka Emina ispostila više od 70 Ramazana: Sad je milina postiti, ima svega

Emina Merdžić, čije je djevojačko prezime Smajlović, ima 78 godina, mjesec ramazan posti od sedme godine. Rođena je u srebreničkom selu Tokoljaci, odakle se udala u Glogovu, gdje je rodila četvoro djece, a danas živi nedaleko od Srebrenice, u naselju Gostilj.

"Od sedme svoje godine se prije moralo postiti. Sjećam se dobro trešnje, u snu se nesnile. Ja sam smjela da se penjem na trešnju, kažu mi, idi naberi trešanja za iftara", govori Emina i dodaje da se nakon Drugog svjetskog rata teško živjelo, da nije bilo hrane kao danas.

"Poslije onog rata to je bilo. Ja se sjećam dobro, zelje se bralo i sjeklo se da se umijesi od proje hleb. Sjećam se toga. Sad je milina i postiti, ima svega", kaže Emina.

U razgovoru za Anadoliju, Emina se prisjetila iftara koje je njena majka pripremala.

"Onda, oni đevrek smo mi to zvali, pod sačom majka umijesi i ispeče. Ja se sjećam prije, uoči ponedjeljka i petka se peče pita i pšenični hljeb. Sad je to prevazišlo mjere, ja se bojim dragog Allaha", priča Emina.

Kaže da joj, uprkos godinama, nije teško postiti:

"Nije teško postiti, ništa nije teško kada imaš volju."

Baka Emina voli da čita knjige i novine. Ramazanske dane provodi učeći Kuran.

"Nešto čitam, učim. Imam knjiga. Ja volim knjige. Kupovala sam knjige gdje god sam išla. Novine čitam, jer sam od djetinjstva čitala novine", priča Emina.

Sada ne radi mnogo fizičke poslove, ali voli da uređuje dvorište i uzgaja cvijeće. Mladima poručuje da se bore u životu te da je post zdrav.

"Može se postiti, naročito sad. Imaš da pojedeš, popiješ, da odmoriš kad hoćeš, ali slabo, neće omladina", kaže Emina.

U genocidu u Srebrenici ubijen joj je suprug i sin Azmir, koji je imao 31 godinu kada je ubijen. Iako je prošlo gotovo 25 godina od genocida, Azmir nikada nije pronađen, a Emina se nada da će ga pronaći i ukopati u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

"To me najgore pogađa. Čini mi se, kada bi našla nokat njegov, ja bih njega ukopala. Kao što žene kažu imaju tamo, pa što ne ukopaju. Muža su mi našli odmah u Glogovoj, u grobnici, bilo njih dvesta i nešta. A, sina mi nikad niko nije vidio, ni kroz šumu kad su išli", govori tužno Emina.

Emina Merdžić je sestra novinara Kjašifa Smajlovića koji je 1992. godine ubijen u Zvorniku. Prva je novinarska žrtva rata u Bosni i Hercegovini.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.