Odobrili hlorokin za liječenje koronavirusa
Ilustracija

Američka agencija za ljekove

Odobrili hlorokin za liječenje koronavirusa

Američka savezna agencija za ljekove FDA odobrila je primjenu hlorokina i hidroksihlorokina za liječenje oboljelih od koronavirusa u bolničkim uslovima.

FDA je juče dala zeleno svijetlo da se ta terapija prepiše pacijentima koji su oboljeli od COVID-19, "kada kliničko ispitivanje nije dostupno ili izvodljivo".

Američki predsjednik Donald Tramp je 24. marta pozitivno govorio o ovoj terapiji u borbi protiv koronavirusa.

Kako navodi Frans pres, kontroverzni francuski ljekar, profesor Didije Raul, kod oboljelih od COVID-19 zalaže se za primjenu hlorokina i hidroksihlorokina, antimalarijskog lijeka koji se koristi i kod reumatoidnog artritisa i lupusa.

Studije koje dr Raul sprovodi nisu, kako navodi AFP, uvjerile širu naučnu zajednicu.

FDA je upozorila i da oboljeli ne bi smjeli da uzimaju ljekove na svoju ruku.

Liječenje po protokolu dr Raula, sa hidroksihlorokvinom i antibiotikom azitromicinom uskoro će se sprovoditi u Njujorku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.