Preminuo episkop valjevski Milutin od koronavirusa
Episkop valjevski vladika Milutin

Beograd

Preminuo episkop valjevski Milutin od koronavirusa

Episkop valjevski vladika Milutin (71) preminuo je noćas u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu gdje se nalazio na liječenju od koronavirusa, prenosi portal kolubarske.rs.

Eparhija valjevska SPC potvrdila je krajem prošle nedjelje u saopštenju za javnost da je vladika Milutin pozitivan na koronavirus, kao i još dvojica sveštenika.

"Episkop Milutin je koronavirus dobio tako što je kao vrijedni pastir hodio i služio u svojoj Eparhiji, onako kako već više od pola vijeka služi Bogu i rodu", saopštila je Eparhija valjevska, a prenosi kolubarske.rsi

Episkop valjevski Milutin Knežević, rođen je 10. januara 1949. godine u Mijačima. Osnovnu školu učio je u Poćuti. U manastiru Kaona bio je do 1963. godine. Monašku školu u manastiru Ostrog završio je 1969, a u Bogradu Bogosloviju Svetog Save gdje je započeo i bogoslovske studije – diplomirao u Libertvilu SAD.  

Po šest mjeseci je bio sekretar Kanadske eparhije i paroh u Nijagari.

Po povratku u manastir Kaona, postao je njegov iguman 1994, arhimandrit je od 1998. godine. Nalazeći se na toj dužnosti starao se i o novoosnovanom manastiru u Leliću. Istovremeno je bio posavotamnavski arhijerejski namjesnik, od početka 2003. godine i zamenik episkopa Lavrentija.  

Arhejerejski sabor Srpske pravoslavne crkve vladiku Milutina je za episkopa australijsko-novozelandskog izabrao u maju 2003. godine. Nakon tri godine povjerena mu je uprava nad novouspostavljenom Valjevskom eparhijom gdje je ustoličen 24. septembra. 2006. godine.  

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.