Građani da poštuju pravo na privatnost pacijenta
NVO CAZAS

Iz CAZASA će pratiti situaciju i podnijete prijave zaštitnicima prava pacijenta

Građani da poštuju pravo na privatnost pacijenta

"U momentu kada je korona virus zvanično potvrđen u Crnoj Gori, vjerujemo u vašu solidarnost i odgovornost u situaciji kada se zajednički borimo protiv epidemije. Ipak, svjedočimo raznim informacijama, često neprovjerenim i nepotpunim, koje se distribuiraju putem raznih grupa na društvenim mrežama", navodi se u saopštenju NVO CAZAS.

"Ukoliko vas je neko kome je potvrđen korona virus obavijestio o tome jer ste bili u kontaktu, trudite se da te informacije komunicirate sa nadležnim institucijama putem telefona 020 412 858. Ukoliko dobijete instrukcije od zdravstvenih institucija da obavijestite osobe sa kojima ste bili u kontaktu, učinite to na način koji prije svega garantuje zaštitu ličnih podataka i privatnost oboljelom pacijentu", kažu iz ove NVO.

Iz CAZAS-a podsjećaju da se svakom pacijentu garantuju prava propisana Zakonom o pravima pacijenata te s time u vezi svaki pacijent ima pravo na privatnost i povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju.

"Ukoliko dijelite fotografije osoba koje su inficirane na društvenim mrežama i širite informacije o nečijem zdravstvenom stanju, direktno kršite nečije pravo na privatnost i prava pacijenata. Za isto možete snositi pravne posljedice.Imajući u vidu da zdravstveni sistem aktivno radi na kontroli epidemije, vjerujemo da će se poštovanjem protokola i metodologije djelovanja u ovim situacijama doći do svih koji su bili u riziku i u skladu sa tim reagovati. Naš tim će kontinuirano pratiti distribuciju ovakvih informacija u javnosti, na društvenim mrežama kao i u medijima i u skladu sa time podnijeti potrebne prigovore zaštitnicima prava pacijenata kako bi se svakom pacijentu obezbijedila prava koja su mu Zakonom definisana!", poručuju iz CAZAS-a.

Građanima Crne Gore poručuju da budu među onima koji pružaju podršku i ponašaju se zdravstveno odgovorno.

"Pružite podršku i razumijevanje onima koji su trenutno najranjiviji – osobe pogođene korona virusom, njihovi prijatelji, porodice i partneri/ke", zaključuju iz CAZAS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.