Partner može da vas voli, a da ne bude zaljubljen u vas
Ilustracija

Partner može da vas voli, a da ne bude zaljubljen u vas

Psihološkinja specijalizovana za bračne probleme i probleme među partnerima dr. Linda Karol napisala je da je ‘u 35 godina koliko radi kao savjetnik za odnose najmanje 25 posto parova svoju terapiju počne tako da jedan kaže ‘Volim te, ali nisam u tebe zaljubljen/a’.

Jesu li te riječi dio normalnog ciklusa kroz koji ljubav prolazi ili signaliziraju da je veza došla do kraja -dr.Karol iz tri i pol desetljeća iskustva rada sa parovima kaže da ova izjava može da znači pet stvari. Evo kojih:

1. ‘Želim kraj’

Želim van iz veze, jasno mi je da je kraj, ali ne želim da povrijedim partnera pa je to lakše reći nego ‘Gotovo je’.

– Prekid veze ne može da bude ni lijep ili lagan ali ako je prekid ono što stvarno želite, znajte da drugoj strani nije utjeha ‘da ih partner voli, ali (više) nije u njih i zaljubljen – kaže dr. Karol.

2. ‘Upoznao/la sam nekoga drugog’

Upoznao sam nekoga s kime se osjećam živim, kao što sam prije sa sadašnjim partnerom.

Ako osnovna misao koju upotrebljavate za prekid veze glase: ‘ Ta osoba me čini živim, a ti više ne, vjerovatno je da ćete u budućnosti s njom  da sjedite na ovom istom mjestu – kaže dr. Karol, jer dobra energija treba doći iz vas; a zaljubljenost je samo hemija koja neće da traje zauvijek.

3. ‘Emocionalno sam zatvoren/a’

Primjećujem da se puno svađamo, i umjesto da ti se pokušam da približim, emotivno se zatvaram.

– Svako ima teškoće u odnosu. Svi parovi imaju mnogo nerješivih problema, a razlika između je u tome kako njima upravljaju. Dobra je vijest da se to može da nauči– kaže psihološkinja.

4. ‘Naš me seksualni život više ne uzbuđuje’

Seks je postao dosadan, rijedak ili predvidljiv.

– Seksualni odnosi su poput ostalih dijelova veze – trebamo da pronađemo nove načine da stvari ostanu ‘žive’, a ako nismo kreativni u vođenju ljubavi, i to kao i sve postaje monotono – kaže ona.

5. ‘U depresiji sam’

Ovo je teže da se shvati, ali je vrlo realna mogućnost. Osoba koja se tako osjeća može da bude depresivna i zato više ne uživa u stvarima u kojima ste nekad uživali – uključujući odnos.

– Ako vjerujete da ste vi ili vaš partner zapravo depresivni, vrijeme je da se obratite nekome za pomoć – rekla je dr. Karol za portal Mbg.

Ona kaže kako dugogodišnja veza ima više faza, a taj osjećaj ‘ljubavi, ali ne i zaljubljenosti’ ne mora da bude recept za katastrofu, već uputa da trebate opet da pronađete onu iskru među vama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.