Posjeta Đukanovića će dodatno ojačati bilateralnu saradnju sa Litvanijom(VIDEO)
Đukanović sa Skvernelisom

Posjeta Đukanovića će dodatno ojačati bilateralnu saradnju sa Litvanijom(VIDEO)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se u okviru zvanične posjete Republici Litvaniji sastao sa predsjednikom Vlade Sauliusom Skvernelisom.

Litvanski premijer je kazao da njegova vlada visoko cijeni doprinos Crne Gore njegovanju vrijednosti slobode i razvoju zemlje i Regiona.

Posebno je istakao zadovoljstvo što će posjeta Đukanovića dodatno ojačati bilateralnu saradnju u susret 15-oj godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države.

"Crna Gora i Litvanija imaju slične izazove, a kao saveznice u NATO dijele zajedničke vrijednosti i svijest o važnosti transatlantskog savezništva", kazao je Skvernelis i iskazao interes za uspostavljanje saradnje Crne Gore sa litvanskim Centrom za sajber bezbjednost, u cilju savladavanja aktuelnih izazova. 

ukanoviSkvernelis3

Đukanović i Skvernelis

"Litvanija izražava veliku podršku integraciji Crne Gore, što je izuzetno važno jer nije svaka država u regionu takve orijentacije",dodao je on.

Uz odličnu saradnju u oblasti odbrane, bezbjednosti i spoljnih poslova, ocijenjeno je da posebno treba snažiti ekonomske odnose, saradnju biznis zajednica i turističku razmjenu.

ukanoviPranckietis2

Đukanović i Pranckietis

Predsjednik se u Parlamentu Republike Litvanije sastao sa predsjednikom Skupštine Viktorasom Pranckietisom.

Predsjednik Parlamenta je kazao da Litvanija visoko cijeni odnose dvije države i parlamenata.

"Ono što nas ujedinjuje jesu zajednički interesi i evropske vrijednosti koje dijelimo i vaša hrabrost u aktuelnim okolnostima", kazao je predsjednik Seimasa.

Litvanija naglašava značaj saradnje u NATO i izuzetno cijeni učešće crnogorskih vojnika u NATO snagama raspoređenim u regionu Baltika. On je čestitao napredak Crne Gore u evropskim integracijama i potvrdio zainteresovanost Litvanije za dalje unapređenje međuparlamentarne saradnje.

Đukanović je u odvojenim razgovorima predsjednicima vlade i parlamenta zahvalio za dobrodošlicu i izuzetno sadržajan program posjete u danima kada Litvanija obilježava  30-u godišnjicu nezavisnosti, sto predstavlja gest uvažavanja Crne Gore. On je zahvalio Litvaniji za razumijevanje evropskih i evroatlantskih opredjeljenja naše zemlje i regiona. Na toj liniji istakao je da proces pregovora želimo da iskoristimo za učenje, reforme, stvarno usvajanje evropskih vrijednosti, ali i da je važno da na drugoj strani vidimo istinski podsticaj procesa i realnu nadu u perspektivu regiona u EU. U tom kontekstu ohrabruju pozitivne poruke novih briselskih struktura, navodi se u saopštenju kabineta Đukanovića.

Đukanović se saglasio sa potrebom intenziviranja ekonomske saradnje Crne Gore i Litvanije, i zahvalio za pomoć u školovanju vojnog kadra u baltičkim vojnim koledžima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.