Mobilnom aplikacijom do dijagnostikovanja žutice kod beba?
Ilustracija

Mobilnom aplikacijom do dijagnostikovanja žutice kod beba?

Mobilna aplikacija kojom korisnici mogu da testiraju oči novorođenčadi na žuticu mogla bi biti efikasna i jeftina metoda spašavanja velikog broja života, objavili su naučnici.

Žutica, problem sa jetrom koji izaziva žutilo kože i očiju, prouzrokuje 114 hiljada smrti novorođenčadi u svijetu i invaliditet kod 178 hiljada, prenosi Hina.

Tri četvrtine slučajeva događaju se u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi što znači da rezultati ove eksperimentalne studije naučnika sa londonskog univerziteta, objavljene u časopisu “PLOS ONE”, mogu biti velika pomoć zdravstvenim radnicima u siromašnijim krajevima svijeta. 

U mnogim dijelovima svijeta ljekari i medicinske sestre oslanjaju se samo na svoj vid u otkrivanju žutice. A to je, naravno, nepouzdano", rekao je glavni autor studije Terens Leng sa univerzitetskog odjeljenja za biomedcinski inženjering. 

"Naša metoda obezbjeđuje mnogo precizniju procjenu i garantuje da ozbiljniji slučajevi neće proći neopaženo. Čekamo rezultate veće studije, ali uvjereni smo da aplikacijom možemo spasiti  hiljade života", rekao je Leng. 

Žuticu prouzrokuje veoma visok nivo bilirubina, hemijskog jedinjenja koje nastaje uobičajenom razgradnjom crvenih krvnih ćelija. 

Većina slučajeva je bezopasna, ali u nekim slučajevima neurotoksičan oblik bilirubina može da uđe u mozak i da prouzrokuje  smrt ili cerebralnu paralizu i oštećenja sluha i vida. 

Novorođenim bebama koje su sumnjive na žuticu u porodilištima se ispituje krv, ali problem je u tome što se mnogi slučajevi pojavljuju naknadno, kad dijete stigne kući. 

U ovoj manjoj studiji naučnici su fotografisali 37 novorođenih beba koje su upućene na vađenje krvi zbog sumnje na žuticu. Fotografije su zatim obrađene kako bi se uklonile distorzije zbog svjetla u pozadini i samo po žutilu očiju su mogli da predvide nivo bilirubina.

Rezultate su zatim uporedili sa rezultatima ispitivanja krvi. Algoritam je tačno identifikovao sve slučajeve koji su zahtijevali liječenje, ali je nešto manje uspješno razlučio one kojima tretman nije potreban. 

Postotak uspješnosti uporediv je sa bilirubinometrom, ručnim uređajem koji kroz kožu mjeri njegov nivo i preporučuje se ljekarima da ga koriste u praksi. 

Trenutno je u toku ispitivanje aplikacije na mnogo većem uzorku, tačnije na više od 500 beba u Gani. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.