Galić: Epidemija žutice u Herceg Novom kontaktna, nije od nacionalnog značaja
Igor Galić

"Zadovoljni smo odzivom za HPV vakcinaciju"

Galić: Epidemija žutice u Herceg Novom kontaktna, nije od nacionalnog značaja

Epidemija žutice u Herceg Novom i Kotoru nije od posebnog značaja, i u nadležnosti je lokalnih epidemioloških službi koje su preuzele adekvatne mjere, istakao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Kako je naglasio gostujući u Jutarnjem programu TVCG, prema prvim nalazima IJZ-a, izvor zaraze nije u hrani i vodi, odnosno u pitanju je kontaktna epidemija.

"Prvi slučajevi su se javili srednim jula i u odnosu na dimaniku širenja reklo bi se da je u pitanju kontaktna epidemija. Imamo 34 registrovana slučaja, najviše u Nerceg Novom i Kotoru, dva slučaja iz Budve, Podgorice i Tivta, ali su bili u vezi sa ove dvije opštine, bilo da su tamo boravili ili radili. Klasteri su vezani, dakle, za te dvije opštine", naglašava Galić.

Pojašnjava da nije neobično da nakon dvije pandemijske godine u kojima je aktivnost drugih virusa bila smanjena, sada nakon popuštanja mjera, dođe do njihove veće aktivnosti, ali za sada pojava ove epidemije nije od posebnog nacionalnog značaja, pa mjere na nivou države nijesu potrebne.

U gradovima gdje dođe do epidemije bitno je preduzeti preventivne mjere zaštite u kolektivnim objektima, školama, domovima za stare...

Galić je objasnio da obolijevanje od hepatitita A može imati blagi tok, a rijetko teži. Obično se bolest dijagnostifikuje nakon hospitalizacije, a simptomi su žuta obojenost kože i sluzokože, febrilnost, slab apetit. Poljedice po zdravlje su vrlo rijetke. Potrebno je, kako je dodao da se po pojavi simptoma i tokom bolesti poštuju preporuke ljekara.

"Što se tiče djece neophodno je da odsustvuju 21 dan iz kolektiva, mora se mirovati, ali ukoliko se pridržamo minimuma mjera, bolest vrlo rijetko može dovesti do komplikacija", objašnjava Galić.

Zadovoljni odzivom HPV vakcinaciju

Direktor IJZ-a naglašava da su zadovoljni odzivom za HPV vakcinaciju.

"Do sada je 20 djevojčica zaštićeno, a prema agendi objavićemo analize nakon mjesec dana. Pozivam roditelje djevojčica od 9 godina da dođu i vakcinišu djecu, jer je to najsigurniji način da se zaštite od vrlo teških oblika bolesti, koa što je karcinom grlića materice", kaže Galić.

On očekuje da će 2023. kakva su očekivanja i SZO bude godina bez pandemije kovida.

"U Crnoj Gori virus SARS-COV-2 je niskog inteziteta, pao je broj oboljelih ispod 1.000, ali treba biti oprezan, jer nas je virus nekoliko puta iznenadio. Pokrivenost vakcinama je dobra, pa se nadamo da će pandemija utihnuti. Izvjestan broj slučajeva će biti, ali epidemije neće biti. Ipak, apelujem da se stariji od 65 godina, hronični bolestnici vakcinišu jer su to stanja u kojima svaki virus, pa i ovaj u ovom odliku može da bude ozbiljan", ističe Galić.

UNICEF je obezbijedio 17 specijalnih frizidera za čuvanje vkacina i kako je dodao imamo ih dovoljno, a do kraja godine bi trebalo da stignu i bivalentne vakcine od Fajzera.

Stigle vakcine za sezonski grip

Direktir IJZ je kazao da su vakcine za sezonski grip stigle u Montefarm i raspoređuju se ka domovima zdravlja, gdje će ih građani primati.

"Nabavljen je dovoljna broj vakcina na osnovu metodologije od prethodnih godina i opet apelujem da se rizične grupe vakcinišu, jer je za očekivati da drugi virusi budu sada aktivniji", kazao je Galić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.