Hrvati najdeblji u Evropskoj uniji
Ilustracija

Hrvati najdeblji u Evropskoj uniji

Hrvatska ima najveću stopu debljine među odraslim muškarcima u zemljama EU, a prekomjerna tjelesna masa može se povezati s padom očekivanog trajanja života za čak tri i po godine u sledećih 30 godina, upozoreno je povodom Svjetskog dana debljine, 4. marta.

Kako prenosi Hina, Hrvatski zavod za javno zdravstvo saopštio je da je debljina jedna od najvećih javnozdravstvenih briga 21. vijeka, hronična bolest od koje na globalnom nivou pati 650 miliona odraslih osoba, prenosi Beta.

Prema Evropskoj zdravstvenoj anketi, u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, upozorava HZJZ.

"Analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Hrvatskoj pokazuje da se u sledećih 30 godina prekomjerna tjelesna masa može povezati s padom očekivanog trajanja života za čak tri i po godine, što Hrvatsku smiješta u sam vrh zemalja OECD", dodaje se.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se debljina od osamdesetih godina prošlog vijeka u zemljama EU utrostručila,. a posebno zabrinjava da 75 posto oboljelih od prekomjerne tjelesne mase nije svjesno svog problema, dok svaki peti ne preduzima nikakve mjere za liječenje.

U Hrvatskoj već svaki treći osmogodišnjak ima problema s prekomjernom tjelesnom masom, debljina se javlja u sve ranijoj životnoj dobi i donosi dugoročne i ozbiljne posljedice po zdravlje djece, naveo je HZJZ povodom povodom Svjetskog dana debljine, 4. marta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.