Nađen stari fosil čovjekovog minijaturnog pretka
Ilustracija

Tehnologija - Nauka

Nađen stari fosil čovjekovog minijaturnog pretka

Američki naučnici saopštili su danas da je nađen do sada nepoznat fosil drevnog primata koji je bio toliko mali da ih je nekoliko moglo da stane u šaku današnjeg čovjeka.

Fosil čovekovok pretka, star 55 miliona godina, otkriven je u centralnom djelu Kine i jedan od prvih primata što omogućava naučnicima da bolje shvate kompleksnu evoluciju koja je dovela da ljudskog bića. Mali primat je bio dugačak pet centimetara i težak tridesetak grama.

To otkriće omogućava da se bolje shvate ko su bili direktni biološki preci čovjeka i kako su se ponašali, navodi se u studiji naučnika objavljenoj u naučnom časopisu Nejčer (Nature).

"To je izgleda naš blizak rođak", rekao je naučnik Kristofer Berd i dodao da je to otkriće "najbliži dokaz precima ljudi".

Primat pripada grupi u kojoj su ljudi, majmuni i lemuri. Ljudi i drugi primati se razlikuju od drugih životinja jer imaju prste, nokte i oči okrenute naprijed.

Među primatima postoje tri podvrte - antropoidi u kojima su majmuni i ljudi, a u druge dvije podvrste spadaju lemuri i druge vrste životinja. Novi fosil ima izgled antropoida.

Naučnici su naveli da su neophnodna dodatna istraživanja fosila kako bi se otkrili novi detalji evolucije čovjeka.

Izvor (Nezavisne novine)