Treća žrtva virusa gripa u CG
IJZ

Preminula pacijentkinja stara 70 godina

Treća žrtva virusa gripa u CG

Institut za javno zdravlje registrovao je prošle sedmice treći smrtni slučaj od posledica virusa gripa kod pacijentkinje stare 70 godina, koja je imala hronično oboljenje.

"Tokom pomenute nadzorne sedmice u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti pristigla je jedna prijava smrti uzrokovana virusom gripa i to kod pacijentkinje rođene 1950. godine; u anamnezi registrovani podaci o komorbiditetu (HOBP). Nije vakcinisana sezonskom vakcinom potiv gripa. U sezoni 2019/2020. zaključno sa 8. nadzornom sedmicom registrovana su ukupno tri smrtna slučaja od gripa”, ističu iz Instituta,prenosi Dan.

Iz Instituta navode da je uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je u toku 8. nadzorne sedmice 2020. godine (period 17.2-23.2.2020. godine) prijavljeno 1.125 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 181,4/100.000 stanovnika.

“U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje laboratorijskim putem potvrđeno je 86 slučajeva infekcije virusom gripa. Od početka nadzora nad gripom, zaključno sa 8. sedmicom, laboratorijski je potvrđeno 269 slučajeva obolijevanja od gripa (63 slučaja influence tip B i 206 slučajeva influence tip A)”, saopšteno je iz IJZ.

Najveći broj oboljelih od težih i lakših respiratornih infekcija (ARI) je u ovoj nadzornoj sedmici registrovan u uzrastu od 20 do 64 godine (3.955 oboljelih; 33 odsto od ukupnog broja prijavljenih slučajeva).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.