Izolacija od danas sedam dana, za kontakte deset
Ilustracija

Odluka IJZ

Izolacija od danas sedam dana, za kontakte deset

Od danas, 10. januara izolacija za zaražene korona virusom u Crnoj Gori trajaće sedam dana. To je skraćenje, obzirom da je do sada trajala 10 dana.

"Vrijeme izolacije za osobe kod kojih je potvrđena SARS-KoV-2 infekcija skraćuje se sa 10 na 7 dana, osim za lica koja se liječe u bolnicama ili su imunokompromitovani. Uslov za izlazak iz izolacije je da osoba u poslednjih 24 sata nema povišenu tjelesnu temperaturu niti znakove respiratorne infekcije", navode iz Instituta za javno zdravlje.

Institut za javno zdravlje Crne Gora (IJZ) predložio je, a Komisija za borbu protiv kovida-19 infekcije i Ministarstvo zdravlja prihvatili izmjene važećeg protokola koje su danas stupile na snagu.

Vrijeme karantina za sve bliske kontakte se skraćuje sa 14 na 10 dana. Pod bliskim kontaktom se podrazumijevaju svi članovi domaćinstva.

"Ukoliko je bilo bliskih kontakata i s drugim licima van domaćinstva pozitivna osoba je u obavezi da obezbijedi podatke tog kontakta (ime i prezime, matični broj, adresu i broj telefona) i dostavi ih nadležnoj epidemiološkoj službi. Ako tokom perioda karantina osoba razvije simptome bolesti treba da se javi u Kovid ambulantu lokalnog Doma zdravlja radi testiranja i ostane u karantinu dok negativan test ne potvrdi da se simptomi ne mogu pripisati kovid-19 infekciji. Na osnovu rješenja o izolaciji za oboljelog (potvrđenog slučaja kovid infekcije) izdaje se rješenje o karantinu za bliski kontakt iz domaćinstva kome je isto neophodno zbog pravdanja odsustva sa posla i otvaranja bolovanja", navodi se u saopštenju IJZ-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.