Gilmor: Postoje uslovi da se mir i stabilnost u regionu održe
Džim Gilmor

Gilmor: Postoje uslovi da se mir i stabilnost u regionu održe

Sjedinjene Američke Države oduvijek su bile snažan zagovornik stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a na osnovu onoga što se trenutno tamo dešava, vidimo da postoje uslovi da se mir i stabilnost u regionu održe – rekao je za Pobjedu Džim Gilmor, američki ambasador u OEBS-u.

"Kao što znate, SAD su uvijek bile snažan zagovornik mira na Zapadnom Balkanu. Ove godine se obilježava 25-godišnjica Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan sukob na prostoru bivše Jugoslavije. Kao što vidimo, trenutno se na Balkanu dešava dosta pozitivnih stvari",rekao je Gilmor Pobjedi u toku telefonskog brifinga sa novinarima.

Gilmor kaže i da se stvari na Balkanu kreću u pozitivnom smjeru.

"Albanija je sada predsjedavajuća OEBS-om, Hrvatska predsjedava Savjetom Evropske unije. OEBS ima puno terenskih misija na Zapadnom Balkanu, tako da možete vidjeti u kojoj mjeri svi radimo u pravcu mira i sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Mislim da se stvari na Balkanu kreću se u veoma pozitivnom pravcu",ocijenio je američki diplomata, dodajući da je optimističan u pogledu razvoja mnogih balkanskih zemalja.

Dodaje da SAD žele da podstaknu Srbiju da se još više približi EU.

"Optimističan sam u pogledu razvoja mnogih zemalja u regionu Balkana, uključujući i to da bismo željeli da podstaknemo interesovanje Srbije za približavanje Evropskoj uniji. Mi mislimo da je to zapravo vrlo pozitivan smjer u kojem idu i i ima dosta načina da se to realizuje. Na osnovu onoga što trenutno vidimo u regionu, mir i stabilnost su održivi",rekao je Gilmor.

Upitan da prokomentariše trenutnu situaciju oko pravoslavne crkve u Ukrajini, Gilmor je kazao da su Ukrajinci u „velikoj mjeri zbog ilegalne agresije na Ukrajinu, odlučili da imaju svoju crkvu“.

"Svjesni smo da ruske vlasti na okupiranom Krimu vrše represiju protiv pravoslavne crkve, ukrajinske pravoslavne crkve i zaplijenjuju njenu imovinu tamo, uključujući glavnu ukrajinsku pravoslavnu katedralu na Krimu", rekao je Gilmor.

On je kazao da odluka Ukrajinaca, da imaju svoju crkvu, nije napad na rusku pravoslavnu crkvu.

"To nije napad na Rusku pravoslavnu crkvu, to je jednostavno samo njihova pravoslavna crkva, a ipak Rusi napadaju Pravoslavnu crkvu Krima pokušavajući da konfiskuju katedrale na Krimu. Zato Sjedinjene Države pozivaju Rusiju da vrati katedralu ukrajinskoj pravoslavnoj zajednici i dozvoli pripadnicima vjerskih zajednica i pravoslavne zajednice na Krimu da tamo mogu da ispovjedaju vjeru", kazao je Gilmor.

SAD, dodao je on, čvrsto stoji iza vjerskih sloboda i radiće na zaštiti prava vjernika i njihovih vjerovanja gdje god da su.

"Dakle, ovo je jednostavno dio zapadne civilizacije, i to je ono gdje Rusi moraju da isprave svoje ponašanje i učine ispravne stvari", istakao je američki ambasador.

Zaključuje i da takvo ponašanje, nije ponašanje ruskog naroda.

"Sjedinjene Države imaju puno povjerenje u ruski narod. Vjerujemo da su dobri ljudi. Ne vjerujemo da su agresivni prema svojim komšijama. Mislimo da su pristojni, zaista dobri ljudi, ali njihova vlada djeluje u njihovo ime i napada te ljude, uključujući i ostale vjerske zajednice, a mi to jednostavno ne podržavamo",zaključio je Gilmor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.