Doktor iz Niša izveo dvije operacije na jednom pacijentu istovremeno
Bojan Jovanović, Foto: Privatna arhiva

Pacijent se uspješno oporavlja

Doktor iz Niša izveo dvije operacije na jednom pacijentu istovremeno

Hirurg Bojan Jovanović, koji 12 godina radi u Kliničkom centru u Nišu, prvi put u svojoj karijeri laparoskopski je uradio dvije operacije odjednom - operaciju žučne kese i slijepog crijeva. Jovanović kaže da za takav zahvat do sada nije čuo, a da je odluku donio u trenutku jer iza sebe ima veliko iskustvo i znanje.

Pacijentkinja je na operacioni sto Centra za minimalno invazivnu hirurgiju došla poslije dijagnostifikovanja upale žučne kese koja se najčešće operiše laparoskopski, ispričao je Jovanović za Južne vijesti, ali je tokom operacije vidio da joj je upaljeno i slijepo crijevo.

Ovakvu operaciju nisu planirali, ali su uspjeli da je izvedu.

"Pripremili smo je za operaciju žučne kese i krenuli da radimo laparoskopiju, jer to u 99 odsto slučajeva radim tako. Kad smo ušli portovima i kamerom vidjeli smo čudan nalaz, jer je slijepo crijevo bilo dislocirano, upaljeno i zalijepljeno za žučnu kesu. Zapravo joj je slijepo crijevo zadavalo tegobe, ali s obzirom na to da je imala kamenčiće u žučnoj kesi, odlučili smo da uradimo oba zahvata", kaže Jovanović.

Ono što je specifično za slučaj, dodaje hirurg, je da su bili minimalno invazivni i da nisu mijenjali položaj laparoskopa, te su iz pozicije specifične za žučnu kesu, operisali i slijepo crijevo. Žena je iz bolnice otpuštena dva dana kasnije i osjeća se dobro.

"Umjesto da mijenjamo poziciju mi to nismo uradili, nego smo se malo pomučili i uspjeli smo da u poziciji koja nije prirodna za operaciju apediksa, uspijemo da skinemo to slijepo crijevo", rekao je Jovanović.

Dodaje da je u svojoj karijeri nije imao ovakav slučaj, niti da je neko to na ovaj način uradio, naročito što se slijepo crijevo u Srbiji ne radi laparoskopski.

Stari aparat, ali dobar tim

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju radi šest hirurga i jedan ljekar specijalista. Laparoskopski, objašnjava Jovanović, može da se radi skoro sve, ali da bi ovaj način operacija zaživio u niškom Kliničkom centru potreban je, najprije, novi laparoskopski stub i dobra logistika.

"Centar za minimalno invanzivnu hirurgiju ima jedan laparoskopski stub koji je star, potrošen, sa lošom optikom i prijeko nam je potreban novi. Ipak, i u tim uslovima uspijevamo da izvedemo ovakve poduhvate. Generalno sve može da se radi laparoskopski, samo treba jedna dobra logistika i volja", kaže Jovanović.

Ovakav vid operacije je najbolji za pacijenta, dodaje on, jer je oporavak brz, nema operativnih rana, bolova i uzima se znatno manje ljekova.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.