Naučnici na tragu mnoštva crnih rupa u centru Mliječnog puta
Ilustracija

Tehnologija - Svemir

Naučnici na tragu mnoštva crnih rupa u centru Mliječnog puta

Postojanje široke oblasti malih crnih rupa za koju se vjeruje da se nalazi u blizini centra Mliječnog puta moglo bi biti potvrđeno kada joj se približi ogroman oblak gasa, preneo je britanski BBC.

Oblak gasa G2, veličine Sunčevog sistema, kreće se ka supermasivnoj crnoj rupi u srcu naše galaksije.

Na svojoj putanji bi trebalo da naiđe na više crnih rupa koje u prečniku imaju nekoliko desetina kilometara. Prema tekstu objavljenom u časopisu "Physical Review Letters", one će natjerati gas u vrtlog i zagrijati ga. Gas će tada emitovati iks zrake opažljive teleskopima.

Oblak gasa, koji je tri puta veći od orbite Plutona i ukupne mase tri puta veće od Zemljine, prvi put je primjećen na putanji ka centru galaksije 2011.

"Znamo da se u centru galaksije nalazi veoma masivna crna rupa, nekoliko miliona puta masivnija od našeg Sunca. Vjerujemo da postoje i hiljade i hiljade daleko manjih - mase nekoliko puta veće od našeg Sunca", rekao je profesor Imre Bartoš sa Univerziteta Kolumbija.

"Kada sam prvi put vidio kako se oblak G2 kreće ka centru, pomislili smo da je to možda prva prilika da kažemo nešto sigurno, da vidimo te crne rupe u blizini središta", rekao je Bartoš za BBC.

Pretpostavka je da će se, kako oblak gasa bude prilazio tim malim crnim rupama - od kojih neke nisu teže od Sunca, ali su široke nekoliko desetina kilometara - gas vrtložno kretati oko njih sve brže i brže, zagrijati se na temperaturu od nekoliko miliona stepeni Celzijusovih i emitovati iks zrake.

Kao ilustraciju, BBC navodi da će to biti slično pražnjenju ogromne česme kroz hiljade sićušnih kanala i traženje vrtloga vode.

Tim naučnika je, na osnovu pretpostavki o količini gasa u tom oblaku, procijenio da će, kako G2 bude prolazio oko centralne crne rupe, teleskopi za posamtranje iks zraka poput Čandre i NuStar moći da primjete oko 16 interakcija sa njenim manjim rođacima.

Posmatranje iks zraka takođe bi moglo potvrditi postojanje crnih rupa srednje mase - nekoliko hiljada puta težih od Sunca.

Njihovo postojanje je hipotetičko - naročito u blizini centra galaksija - a za sada nije potvrđeno postojanje nijedne.

Gustina gasa bi se, međutim, mogla pokazati kao problem - što je gas rjeđi, manje je vjerovatno da će emitovati dovoljno svjetlosti da je teleskopi primjete. Bartoš, međutim, ističe da je to prva realna šansa da se dobije uvid u ono što bi mogle biti hiljade manjih crnih rupa koje su kriju između Zemlje i centra galaksije.

Crne rupe su veoma gusti objekti čija je gravitacija dovoljno snažna da zarobi i svjetlost. Crna rupa srednje veličine mogla bi imati masu 1.000 puta veću od Sunca, ali veličinu ne veću od Zemlje. Vjeruje se da se supermasivne crne rupe nalaze u središtu većine velikih galaksija, kao i naše.

Izvor (Nezavisne novine)