Nastavljene litije, prosidba u Bijelom Polju ispred hrama
Bijelo Polje, foto: Mitropolija.com

Nastavljene litije, prosidba u Bijelom Polju ispred hrama

Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizovani su i danas u više gradova.

Mirne protestne šetnje vjernika i sveštenstva SPC održane su u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Žabljaku, Herceg Novom, Andrijevici...

Okupljanje je u Podgorici počelo ispred Hrama Hristovog vaskrenja, odakle su vjernici, predvođeni episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, krenuli ulicama glavnog grada.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije služio je jutros liturgiju u Šavniku, a potom predvodio litiju Drobnjaka i Uskoka.

Vjernici SPC krenuli su iz manastira Ostrog prema Nikšiću, gdje će večeras litiju predvoditi Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

DSC0551

Večeras je u Bijelom Polju održana do sada najveća litija u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Oko 25 hiljade vjernika koračalo je u nepreglednoj koloni.

U jednom trenutku litija je zauzimala prostor od crkve Svetog Petra i Pavla, dio ulice Treće Sandžačke do semafora, kompletnu ulicu Slobode, most na Limu i kružni tok u Nikoljcu.

Prethodno je okupljene nakon molebana za spas crkve blagoslovio sveštenik iz Velike Plane, Predrag Popović, koji je pješice iz tog grada krenuo put manastira Ostroga, istakavši da Crna Gora ovih dana liči na Svetu Goru.

Na litiju su organizovano došli vjernici iz svih krajeva bjelopoljske Opštine, a najzanimljiviji detalj skupa je bio kada je Danilo Nišavić zaprosio svoju izabranicu.

867298595994665839418534792777108235485184n

Foto: Screenshot

U Kotoru je moleban prije litije održan u crkvi Svetog Nikole, dok su se vjernici u Beranama okupili u manastiru Đurđevi stupovi, gdje je moleban služio protojerej-stavrofor Miloš Vesin iz Čikaga.

Protestne šetnje se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.