Ruske vlasti uvrstile više od 200 Jehovinih svjedoka na spisak ekstremista i terorista
Foto: Reuters

Ruske vlasti uvrstile više od 200 Jehovinih svjedoka na spisak ekstremista i terorista

Vjerska zajednica Jehovini svjedoci saopštila je da su ruske vlasti uvrstile više od 200 njenih članova na spisak ekstremista i terorista.

To znači da su im zamrznuti bankarski računi i ograničena mogućnost sprovođenja bilo kakvih finansijskih transakcija.

Rusija je 2017. zvanično zabranila Jehovine svjedoke, uz obrazloženje da se radi o ekstremističkoj organizaciji.

Od tada je nekoliko stotina jehovinih svjedoka uhapšeno, a 24 su proglašena krivim, od kojih je devet osuđeno na zatvorske kazne.

Kriminalistička istraga se vodi protiv više od 300 osoba.

Na listi ekstremista i terorista je ukupno više od 9.500 imena, prenosi Fonet.

Ruski predsjednik Vladmir Putin je 2018. godine izjavio da su Jehovini svjedoci hrišćani, "tako da mu nije jasno ko ih proganja".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.