Automobil prešao 370 kilometara bez vozača
Foto: Reuters

Vozio od fabrike do fabrike

Automobil prešao 370 kilometara bez vozača

Nissanov automobil bez vozača uspio je u Velikoj Britaniji da pređe 370 kilometara, što je najduže i najkompleksnije putovanje u toj državi dosad, u vrijeme dok u automobilskoj industriji traje trka u razvoju autonomnih vozila.

Britanija pokušava da privuče kompanije koje razvijaju autonomna vozila, nadajući se da će obezbijediti svoj dio kolača u toj industriji za koju se procjenjuje da će 2035. vrijediti 1,2 bilijarde dolara, prenosi Hina.

Nissanov električni automobil LEAF je uz pomoć osam laserskih čitača, sedam kamera, radara postavljenog oko vozila i šest kontrolnih jedinica u prtljažniku vozio uz "normalna" vozila po državnim putevima.

Oko 370 kilometara dugo putovanje započelo je u evropskom tehnološkom centru tog japanskog proizvođača u Krenfildu, na jugu Engleske. Put je završio u fabrici u Sanderlendu, na sjeveroistoku države. Automobil je prolazio putevima bez ili s minimalnim oznakama, raskrsnicama i kružnim tokovima, koristeći naprednu tehnologiju pozicioniranja.

"Ostali vozači u blizini nisu primijetili da je automobil u stvari u potpunosti autonoman", istakao je Dejvid Mos, prvi čovjek Nisanovog istraživanja i razvoja u Evropi.

"Vozilo je zbog količine senzora koji ga neprekidno nadziru mnogo svjesnije šta se događa u okolini, nego što to može biti ljudski vozač", dodao je Mos.

Projekat nazvan HumanDrive koji spredvodi Nissan dobio je sredstva od vlade, a sarađuje s vlastima kako bi dobio dozvolu za vožnju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.