Brajović: Podrška Crnoj Gori pozitivan signal i ostalim zemljama u regionu
Foto: Skupština CG

Na Samitu u Briselu sa radnim grupama EP i AFET-om

Brajović: Podrška Crnoj Gori pozitivan signal i ostalim zemljama u regionu

U okviru Samita predsjednika Evropskog parlamenta predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović učestvovao je na sastanku sa šefovima i predstavnicima političkih grupa u Evropskom parlamentu.

"To je bila odlična prilika da se sa nosiocima različitih politika u Evropskom parlamentu razgovara o pojedinačnom statusu i dostignućima država Zapadnog Balkana u integracionim procesima, kao i pronalaženju rješenja za izazove sa kojima se suočavaju. Učesnici sastanka su potvrdili da, u novim izmjenjenim okolnostima, pitanje proširenja ima strateški značaj, kako ne bi došlo do rasta političke nestabilnosti u regionu i vraćanja u teme iz prošlosti", navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Na sastanku sa članovima Radne grupe za Zapadni Balkan Odbora za vanjske poslove (AFET), kojim je predsjedavao poslanik Tonino Picula, bilo je riječi o modalitetima podrške Evropskog parlamenta Zapadnom Balkanu, kao i konkretnim politikama od posebnog značaja za međuparlamentarnu saradnju.

"Ovi susreti predstavljaju primjer značaja parlamentarne diplomatije, koji treba da dovedu do ubrzanja ne tako dinamičnog procesa", istakao je Picula.

Brajović je tom prilikom naglasio da Crna Gora bilježi kontinuirani napredak i stalno jača interparlamentarni dijalog, kako sa Evropskim parlamentom i državama članicama, tako i sa parlamentima susjednih država. U svom obraćanju istakao je uvjerenje da će u 2020. biti jasnije definisana evropska perspektiva država Zapadnog Balkana, sa jasnim rokovima i smjernicama.

"Podrška Crnoj Gori kao najuspješnijoj u pregovaračkom procesu, biće jak pozitivan signal i ostalim zemljama u regionu", istakao je između ostalog predsjednik Brajović.

Prošlonedjeljnu posjetu našoj zemlji izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru i predsjedavajućeg AFET-om Tonina Picule, kao i planiranu posjetu Podgorici komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varheljija početkom februara, predsjednik Skupštine ocijenio je kao pozitivan korak ka zajedničkom cilju, a to je evropska perspektiva Crne Gore i Zapadnog Balkana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.