DPS neće manjinsku Vladu ako je ne podržava 49 poslanika

DPS neće manjinsku Vladu ako je ne podržava 49 poslanika

Parlamentarna većina koja bi podržala manjinsku vladu imala bi istovremeno obavezu da u Skupštini odblokira sistem i omogući izbor nosilaca pravosudnih i tužilačkih funkcija, a ako nema te većine onda je manjinska vlada besmislena, kažu u DPS-u

U DPS-u ovakvu odluku predsjedništva obrazlažu činjenicom da je ova partija pristala da uopšte razgovara o manjinskoj vladi jer je dobila uvjeravanja da će imati tropetinsku podršku, odnosno 49 poslanika.


– Koncept 49 je zamišljen kako bi bile odblokirane mnoge funkcije u državi i prije svega proces ulaska u Evropsku uniju. Parlamentarna većina koja bi podržala manjinsku vladu imala bi istovremeno obavezu da u Skupštini odblokira sistem i omogući izbor nosilaca pravosudnih i tužilačkih funkcija. Ako nema te većine onda je manjinska vlada besmislena – kazao je anonimni sagovornik za Dan.

Sagovornik Dana, tvrdi da je ovaj stav Predsjedeništva Demokratske partije socijalista prenesen i mandataru Dritanu Abazoviću koji bi trebalo da obavijesti i partije koje bi trebale da budu konstituenti buduće izvršne vlasti u Crnoj Gori.


Do zastoja je došlo nakon što su Socijaldemokrate čiji je predsjednik Damir Šehović dobile ponudu "koja mora da se odbije". Njima je ponuđeno mjesto potpredsjednika Skupštine, pravo da predlože ministra kulture i nekoliko direktorskih mjesta. SD je ovu ponudu glatko odbio i sasvim jasno saopštio da manjinska vlada neće imati njihovu podršku u parlamentu. To znači da poslanici Ivan Brajović, Damir Šehović i Boris Mugoša neće glasati ni za jedan predlog manjinske vlade.

Abazovićeva ponuda SD, kako su komentarisali neki članovi Predsjedništva DPS-a, znači da će Socijalističkoj narodnoj partiji pripasti mjesto predsjednika Skupštine.

– To je dodatni problem. To je partija koja je bila protiv ulaska Crne Gore u NATO. Predsjednik Skupštine je i član Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojem se često govori o obavezama prema Alijansi i planovima i programima koje naše članstvo u NATO nosi sa sobom. Ni mi, a ni partneri u NATO-u nijesmo sigurni da bi neko iz SNP-a bio siguran i kooperativan – saopštio je sagovornik Dana.

Na ovaj način Abazoviću je lopta vraćena u dvorište, a rokovi ističu. On pokušava da "relaksirano" objasni javnosti da će njegov koncept uspjeti bez obzira koliko poslanika podržava vladu.

– Treba da odblokiramo cijeli sistem. Ja ne želim, kao neke moje kolege, da robujem rokovima. Ne možemo ovu stvar da radimo zbog pritiska medija ili javnosti. U početku su svi kritikovali ovaj model, a sada je najveći pritisak kada će se realizovati – naveo je nedavno Abazović.

Poručio je da ne odustaje od toga da Vladu podrži 49 poslanika, ali i da nije tragedija ako taj broj bude manji. Očigledno da za njega to nije tragedija, ali da ima i onih koji nijesu zaboravili zbog čega je pokrenuto formiranje manjinske vlade i da se odustalo od početnog koncepta podrške 54 poslanika, pa se došlo na 49. DPS, izgleda neće da pristane na manje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.