Ilustracija

Ministarstvo: Spektakularno saopštena informacija o navodnom odlasku ljekara

"Ove godine očekujemo povratak još 146 ljekara sa specijalističkih studija"

"Ponovo je crnogorskoj javnosti spektakularno saopštena informacija o navodnom odlasku ljekara iz crnogorskog zdravstvenog sistema", navodi se saopštenju Ministarstva zdravlja.

"U nastupu nesklonosti i netrpeljivosti prema svemu što je dostignuće Vlade Crne Gore u oblasti zdravstva, iznose se neistinite tvrdnje kojima se neodmjereno i bez dokaza obmanjuju crnogorski građani. Tako je cifra od 150 ljekara koji su napustili zdravstveni sistem u poslednjih 5 godina, čiji je autor Milena Popović Samardžić, iznesena u javnost u maju 2019. godine, danas, po njenim riječima, narasla na 200 ljekara, iz čega se, prostom matematikom, da zaključiti da je za poslednjih 6 mjeseci 50 ljekara napustilo zdravstveni sistem. Ovo netačno, proizvoljno i zlonamjerno uzbunjivanje javnosti stvara atmosferu nesigurnosti i nepovjerenja u institucije države i zdravstveni sistem", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Istina je, kako dodaju, sasvim drugačija.

Po evidenciji Ministarstva zdravlja, u periodu od maja 2019. do 31.12.2019. godine, migracija ljekara kroz zdravstveni sistem je bila intenzivna: 33 ljekara je, nakon dobijanja specijalizacije, iz jedne javne zdravstvene ustanove nastavilo rad u drugoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, 5 ljekara je nastavilo radni angažman u privatnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, dok je 8 ljekara svoj radni angažman nastavilo u inostranstvu.

"To nesumnjivo ukazuje da je cifra o odlasku 50 ljekara u inostranstvo u šestomjesečnom periodu, kako tvrdi Milena Popović Samardžić, nasumična, proizvoljna, zlonamjerna, sa svrhom manipulacije javnosti. Po podacima kojima raspolaže Ljekarska komora Crne Gore, u 2018. godini je izdato 7 „Potvrda o dobrom ugledu“ a u 2019. godini 19, odnosno 26 za dvije godine, a  koje su preduslov za zasnivanje radnog odnosa u gotovo svim evropskim zemljama. Takođe, Ljekarska komora je izdala u istom periodu 157 licenci za rad ljekarima koji nisu crnogorski državljani  a imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, od čega je 37 licenci izdato u 2019. godini. Od značaja je i podatak da u Crnoj Gori trenutno radi 2278 ljekara, što je 3,3 ljekara na 1000 stanovnika, koliki je i evropski prosjek. Zato građani Crne Gore nemaju razloga da brinu o tome ko će ih liječiti, već  treba da budu svjesni činjenice da institucije sistema pomno prate sva dešavanja u vezi migracija zdravstvenih radnika i reaguju pravovremeno i savjesno", kažu iz Ministarstva zdravlja.

Ova Vlada se kako dodaju protiv glasina bori brigom za zdravlje građana i kontinuiranim investiranjem u zdravstveni sistem.

"Ne smatramo najvažnijim dostignućem ove Vlade ogromna ulaganja u medicinske aparate i rekonstrukciju i izgradnju zdravstvenih ustanova već, svjesni činjenice da zdravstveni sistem počiva na medicinskim profesionalcima, ulažemo u njihov profesionalni prosperitet kao nikada do sada", saopšteno je.

Samo za poslednje 3 godine odobreno je kako se ističe,  48 užih specijalizacija i 268 specijalizacija, što govori o iskazanom razumijevanju za ambicioznu razvojnu ekspanziju crnogorskog zdravstva.

"Prilika je da se sa ponosom istakne činjenica da je 432 ljekara trenutno u procesu obavljanja specijalističkog staža i 20 ljekara na užim specijalističkim studijama. U poslednje dvije godine 93 ljekara su završila specijalizacije, a tokom ove godine očekujemo povratak još 146 ljekara sa specijalističkih studija na svoja radna mjesta.

Očigledno je da ovakvo dezinformisanje javnosti nema za cilj brigu o zdravlju građana niti motivisanje ljekara da ostanu u matičnoj državi, već je klasičan primjer obmane sa ciljem uzbunjivanja i uznemiravanja javnosti. Očekujemo da nadležne institucije procjene težinu učinjene štete  i u skladu sa tim preduzmu radnje iz svoje nadležnosti", poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.