Hrapović u Omanu

"Globalnom saradnjom do efikasnije borbe protiv hroničnih nezaraznih bolesti"

Jačanje partnerstva i saradnje na globalnom nivou od izuzetnog je značaja za pružanje efikasnog odgovora na epidemiju hroničnih oboljenja i unapređivanja zdravlja građana kao okosnice održivog razvoja, zajednički je stav ministra zdravlja dr Kenana Hrapovića i Sajida Asad bin Tarik al-Saids, potpredsjednika Vlade Sultanata Oman za međunarodnu saradnju, koji su razgovarali tokom učešća na Globalnom sastanku Svjetske zdravstvene organizacije o hroničnim nezaraznim bolestima i mentalnom zdravlju u Omanu, koji se održavao od 09 - 12. decembra 2019. godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, tokom boravka u Muscatu, Sultanat Oman, Hrapovic imao je nekoliko bilateralnih sastanaka.

Crnogorski ministar zdravlja sastao je i sa Sajid Haitham bin Tarik Al Said, ministrom kulture tokom kojeg je bilo riječi o značaju unaprijedjivanja socijalnih i ekonomskih determinanti, kao pretpostavki promocije zdravlja i smanjivanja nejednakosti.

delegacijaMaldiva1000x555

U razgovoru sa dr Piroska Ostlin, Direktoricom SZO za Region Evrope, istaknut je značaj saradnje i podrške SZO u jačanju zdravstvenog sistema sa fokusom na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Dogovoreno je intenziviranje aktivnosti na planu upotrebe digitalnih tehnologija u cilju daljeg unaprijedjeivanja kvaliteta i dostupnosti zdravstvenim uslugama, sa posebnim fokusom na kontrolu hroničnih oboljenja i hipertenzije, a prateći opredjeljenje sadržano u Strategiji digitalne transformacije zdravstvenog sistema.

Ostlin je posebno istakla posvećenost Ministarstva zdravlja i Vlade CG u daljem unaprijedjivanju nivoa finansijske zaštite, kao okosnice napora na ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

ministarzdravljaMaldiva

Hrapović i ministar zdravlja Maldiva

Na sastanku sa Abdulla Ameen, ministrom zdravlja Maldiva istaknut je značaj uspostavljanja platforme za produbljivanje saradnje malih zemalja na globalnom nivou u cilju smanjivanja prijevremenog mortaliteta povezanog sa hroničnim oboljenjima.

Ministri su se složili da klimatske promjene predstavljaju narastajući javno zdravstveni izazov i da je neophodna veća posvećenost i ulaganje u adaptaciju zdravstvenih sistema i jačanje njihovih kapaciteta za pripremljenost kako bi kvalitetno i blagovremeno odgovorili povećanim zdravstvenim potrebama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.