Pet stvari koje uzrokuju znojenje
Foto: Ilustracija

Pet stvari koje uzrokuju znojenje

Znojenje noću je individualno i svako mora poći od sebe pa najprije razmislite o osnovnim faktorima - koliko ste trenutno pod stresom, da li vam je u sobi prevruće i kakav dušek imate.

1. Dušek

Prema osnivaču i izvršnom direktoru kompanij koja se bavi proizvodnjom madraca Džonatanu Pričardu, najčešći je razlog to što nas madrac previše grije, zbog loših materijala - odnosno takozvane poliuretanske pjene zatvorenih stanica.

Takva je pjena mnogo jeftinija u procesu proizvodnje, ali je na njoj vruće spavati - kaže Pričard koji predlaže kupovinu madraca s poliuretanskom pjenom otvorenih stanica koja je porozna, tako da vazduh može ući i izaći iz dušeka.

2. Temperatura tijela

Pregrijana soba i preteške pokrivači najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja, kaže Čavez i predlaže udobne, prozračne pidžame i izbjegavanje više od jednog prekrivača, posebno tokom toplijih mjeseci.

3. Temperatura sobe

Nemojte da palite grijanje i to je jedan od načina da poboljšate spavanje jer pretoplo okruženje utiče na znojenje i poremećaje spavanja, kaže stručnjak za zdravlje Sujaj Kansagra koji preporučuje da temperatura u sobi ne bude viša od 19 stepeni C.

4. Ljekovi

Neki ljekovi uzrokuju noćno znojenje pa razgovarajte s ljekarom o svim mogućim nuspojavama ljekova koje uzimate - kaže Džordž.

5.Alkohol

Konzumiranje alkohola prije spavanja može dovesti do znojenja, a ako vam to ometa san, Krale predlaže da smanjite unos alkohola uveče, nekoliko sati pre spavanja.

- Odvikavanje od alkohola i nekih ljekova koji smiruju takođe može uzrokovati znojenje - dodaje.

Kada se treba zabrinuti?

Dobar san je ključan za zdravlje i kvalitetu života, a ako primijetite da se previše znojite noću i za to nemate objašnjenje, potražite mišljenje ljekara. Profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu dr Maral K. Skelsey kaže da posebno treba pripaziti ako se znojenje pojavljuje s nekim drugim simptomima.

Isto tako, otiđite ljekaru ako znojenje počne iznenada, a nije povezano s gubitkom kilograma ili vrućicom ili je pak samo na jednoj strani tijela jer određeni uzroci noćnog znojenja potencijalno mogu biti opasni - kaže Skelsey.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.