Rijeka Zeta proglašena Parkom prirode
Ivana Vojinović

Vlada odlučila

Rijeka Zeta proglašena Parkom prirode

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila rijeku Zetu Parkom prirode.

"Odluka o proglašenju Parka prirode "Rijeka Zeta" doprinijeće daljem očuvanju rijeke Zete kroz efikasno sprovođenje adekvatnih mjera zaštite i očuvanja bioloških resursa i unapređivanja biološke raznovrsnosti, uz konstantno podizanje ekološke svijesti građana", poručila je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović na konferenciji za štampu, nakon današnje sjednice Vlade.

Kako je saopštila, ova odluka podrazumijeva i formiranje upravljačkog tijela koje će, između ostalog, predlagati i sprovoditi Plan upravljanja i obezbijediti sprovođenje mjera zaštite.

Na taj način će se, kako je navela Vojinović, vrlo uspješno čuvati ovaj prostor i iz njega stvoriti nove vrijednosti, te osigurati održivi razvoj zaštićenog područja doline rijeke Zete.

Finansijska sredstva za upravljanje Parkom prirode zajednički će obezbjeđivati budžet države, budžeti jedinica lokalnih samouprava i ostali izvori u skladu sa zakonom.

„Pitanju očuvanja ovog izuzetno vrijednog prostora Opština Danilovgrad, Glavni grad Podgorica i Vlada Crne Gore pristupili su sa velikom ozbiljnošću. Iz tog razloga, biće nastavljena čvrsta i kvalitetna komunikacija i saradnja po ovom pitanju, uz konstantnu uključenost lokalnog stanovništva i svih ostalih zainteresovanih strana, kako bi se osim zaštite autohtonih staništa i biljnih i životinjskih vrsta omogućio dugoročan održiv razvoj lokalne zajednice, koja je zapravo i očuvala ovo područje za dobrobit budućih generacija i posjetilaca“, istakla je Vojinović.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević kazala je da je ova odluka jasna poruka građana Danilovgrada, Podgorice, kao i Vlade da žele da žive u zdravoj životnoj sredini.

Ona je najavila da će odluka o osnivanju upravljačkog tijela biti donesena na narednoj sjednici lokalnog parlamenta koja je zakazana za 25. decembar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.