Park prirode
NVO Green Home

Park prirode "Rijeka Zeta“ ne smije ostati samo park na papiru

Povodom snimka koji je objavljen na društvenim mrežama u kojoj se navodno ispušta neprečišćena otpadna voda iz neke od fabrika na obalama Zete, NVO Green home je uputila Inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove. Izrazili su nadu da će nadležna inspekcija provjeriti tačnost ovog navoda i preuzeti mjere iz svoje nadležnosti kako bi se spriječilo dalje zagađenje rijeke Zete.

"Rijeka Zeta je još od decembra 2019. godine proglašena parkom prirode – zaštićenim područjem od nacionalnog značaja. Odlukom o proglašenju zaštićenog područja je zabranjeno ispuštanje otpadnih voda i unošenje zagađujućih materija u Zetu kako u II, tako i u III zoni zaštite", navodi se u saopštenju Green Home-a.

Međutim, navode da od proglašenja zaštićenog područja do danas, osim što je formirano preduzeće kojem je dato na upravljanje ovo područje (DOO Park prirode rijeka Zeta), nije bilo konkretnih koraka u pravcu sprovođenja mjera zaštite niti očuvanja bogatstva ovog područja, a snimci poput onog kojeg smo imali prilike da vidimo prije par dana nisu rijetki.

Procedura uspostavljanja ističu aktivnog upravljača na terenu, kao i donošenje i sprovođenje odgovarajućih akata, kao što je plan upravljanja zaštićenim područjem, mora se ubrzati kako bismo na terenu imali efikasniju zaštitu u odnosu na ovo što sada imamo a to je - zaštitu na papiru.

Podsjetili su da dolinu rijeke Zete karakteriše prirodno bogatstvo i izražen biodiverzitet. Osim velikog broja vrsta među kojima su i brojne zaštićene vrste prisutne na ovom području, područje karakterišu i taksoni kao i staništa koja imaju međunarodni značaj. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.