Olakšajte bebi bolan proces: Spriječite suze i nervozu zbog nicanja zubića
Foto: Ilustracija

Olakšajte bebi bolan proces: Spriječite suze i nervozu zbog nicanja zubića

Većina beba ima problem s desnima kada počnu da im rastu prvi zubići, a nerijetko postanu nervozne zbog svraba ili bola.

Pedijatri su podijelili nekoliko savjeta kako da olakšate ovu fazu vašim mališanima.

Masirajte im desni

Sjetite se kada su vam izrastali zubi na mjestu gdje su mliječni ispali. Osjećali ste neugodni pritisak. Isto je i kod beba, zbog čega imaju potrebu da žvaću i grizu različite predmete, piše Klix.ba.

Kako biste im pomogli da se oslobode pritiska, a nemate adekvatne predmete, masirajte im desni čistim prstom.

Ohladite predmete

Predmete koje djeca stavljaju u usta ohladite u frižideru. Ukoliko ih nemate, može da posluži i čisti peškir koji ste ohladili.

Ponudite im zdrave grickalice

Zaleđena šargarepa ili neko drugo povrće i voće može da pomogne u oslobađanju pritiska, a uz to ste nahranili dijete zdravim namirnicama.

Lijekovi za bebe

Ukoliko je beba previše nervozna i plače zbog bola, onda se posavjetujte s pedijatrom koje lijekove joj smijete davati.

Kako piše "Philly Voice", bitno je da znate da je to normalna faza i da se, iako je frustrirajuće, ne treba brinuti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.