Članice EU odobrile spisak od 27 komesara za buduću EK

Članice EU odobrile spisak od 27 komesara za buduću EK

Zemlje članice EU odobrile su spisak od 27 kandidata za komesare buduće Evropske komisije, bez britanskog predstavnika, koji će u srijedu biti podnijet Evropskom parlamentu na usvajanje, saopštio je Savjet EU.

Spisak su usvojili ministri EU, u trenutku kada se postavlja pitanje legitimnosti buduće Komisije predvođene Njemicom Ursulom fon der Lajen zbog odlaganja Bregzita za kraj januara.

Pošto je Velika Britanija i dalje članica EU, Komisija je ukazala Londonu da je dio njegovih obaveza imenovanje svog kandidata za komesara. Britanska vlada je to odbila obrazlažući taj stav domaćim propisom prema kome u periodu pred izbore ne treba da se vrše imenovanja na takvu vrstu pozicija. Izbori u Velikoj Britaniji održavaju se 12. decembra.

Savjet EU (zemlje članice) primio je k znanju da neće biti britanskog kandidata, ali je naveo u tekstu usvojenom danas da to ne može da naruši redovno funkcionisanje Unije i njenih institucija i prema tome ne treba da predstavlja prepreku za imenovanje nove Komisije.

Da bi pravno zaštitili odluke nove Komisije, Evropska komisija je pokrenula proceduru za kršenje propisa protiv Velike Britanije.

Beta/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.