Foto: MOD

Ivanović na petom Forumu o sajber bezbjednosti u Poljskoj

"Sajber bezbjednost važan segment razvoja politike odbrane na nacionalnom nivou"

Generalni direktor za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović, učestvovao je na petom Forumu o sajber bezbjednosti (CYBERSEC Forum) u Katovicama, Poljska.

Tema je bila „Jačanje svjetskog digitalnog DNK“, gdje je Ivanović govorio na panelu: „Bezbjednost unutar alijanse, zajednička izgradnja kapaciteta“.

Tom prilikom osvrnuo na iskustva i prioritete Crne Gore, kao punopravne NATO članice, sa posebnim fokusom na domen razvoja politike odbrane.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na panelu su učestvovali i državni sekretar Ministarstva odbrane R. Poljske Tomaš Zđigot, kao i zamjenik generalnog sekretara Alijanse za nove bezbjednosne izazove Antonio Misiroli.

Ivanović je istakao da se sajber bezbjednost više ne može posmatrati odvojeno od bezbjednosti na nacionalnom nivou, te da se usljed sve intenzivnijeg korišćenja tehnologija povećava mogućnost sajber napada.

„Posljedice koje tom prilikom nastanu mogu u pojedinim slučajevima ozbiljno da ugroze bezbjednosni sistem države, te s tim u vezi, moramo biti svjesni ozbiljnosti ulaganja u kapacitete za sajber odbranu, a sve u cilju sprječavanja rastućih opasnosti savremenog okruženja“, kazao je Ivanović i dodao da je u današnjem vremenu korišćenje tehnologija neizbježno, ali i da je tehnološka korist istovremeno povezana sa izazovima i prijetnjama.

U skladu sa tim, istakao je da unaprjeđenje sajber zaštite i međusobne saradnje članica NATO i partnera u ovom domenu treba postaviti kao jedan od nacionalnih prioriteta.

Ivanović je zato istakao važnost organizacije takvog Foruma u pogledu praćenja međunarodnih trendova, kada su sajber bezbjednost i politika u pitanju.

Apostrofirao je nužnost jačanja povjerenja među saveznicama i uzajamnu podršku u domenu sajber odbrane, jer, kako je kazao, ''jedino udruženim kapacitetima možemo aktivno doprinijeti očuvanju sveobuhvatne bezbjednosti i sigurnosti.''

Ivanović je zaključio da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende i istakao spremnost Ministarstva odbrane za pružanje pune podrške i pomoći u borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.