Ivanović: Crna Gora će nastaviti da promoviše NATO politiku otvorenih vrata
Ivanović i Šatkovski

Ivanović: Crna Gora će nastaviti da promoviše NATO politiku otvorenih vrata

Bilateralne konsultacije između ministarstava odbrane Crne Gore i Republike Poljske bile su povod jučerašnjeg susreta generalnog direktora Direktorata za politiku odbrane, mr Ivice Ivanovića i zamjenika ministra nacionalne odbrane Republike Poljske, Tomasa Šatkovskog.

Ivanović je istakao značaj odnosa dvije zemlje u oblasti odbrane i naglasio da je jačanje saradnje sa saveznicama jedan od prioriteta Crne Gore kada je u pitanju spoljna politika, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

On je izrazio očekivanje da će odnosi dvije zemlje biti produbljeni na obostranu korist. Ukazujući da je Crna Gora ostvarila primarni spoljnopolitički cilj - punopravno članstvo u NATO. 

Ivanović je istakao da Crna Gora strijemi i ka članstvu u Evropskoj uniji, izražavajući očekivanje da će Republika Poljska nastaviti da je u nastavku reformskih procesa vezanih za EU integracije.

Prema njegovim riječima Crna Gora će ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima Alijanse. On je naglasio spremnost Crne Gore za pružanje pune podrške i pomoći u borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti, u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Šatkovski je istakao da naša zemlja predstavlja primjer u regionu kada su u pitanju evroatlantske integracije i da sveobuhvatne reforme koje je Crna Gora sprovela u cilju unapređenja sistema odbrane, preporučuju našu državu kao kvalitetnog i kredibilnog saveznika.

On je izrazio zadovoljstvo mogućnošću jačanja bilateralne odbrambene saradnje dvije zemlje i naglasio da će Republika Poljska dati svoj puni doprinos njenom unapređenju, uz spremnost za učešće u svim aktivnostima od obostranog značaja.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo ostvarenom saradnjom Crne Gore i Republike Poljske u sektoru odbrane, posebno kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, u domenima ljudskih i materijalnih resursa.

Ivanović je istakao da će Crna Gora, kao punopravna članica Alijanse, nastaviti da promoviše NATO politiku otvorenih vrata, naglašavajući da integracija Zapadnog Balkana u NATO i EU predstavlja glavni preduslov za ostvarivanje dugoročne bezbjednosti i stabilnosti šireg pojasa regiona i Evrope u cjelosti. 

Delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore, koju je predvodio generalni direktor Ivanović obišla je i NATO kontraobavještajni centar izvrsnosti u Krakovu, gdje se upoznala sa radom i kapacitetima pomenutog Centra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.