Intenzivirati saradnju Italije i Crne Gore na polju odbrane
Sa sastanka

Bilateralne konsultacije ministarstava odbrane

Intenzivirati saradnju Italije i Crne Gore na polju odbrane

Podrška Republike Italije Crnoj Gori u oblasti evropskih integracija, te dalji razvoj odbrambene saradnje, posebno u oblasti obrazovanja crnogorskih kadeta na prestižnim italijanskim vojnim akademijama, zajedničko učešće u međunarodnim mirovnim misijama, kao i združena obuka vojnika u cilju jačanja odbrambenih kapaciteta i interoperabilnosti, bile su glavne teme današnjih bilateralnih konsultacija predstavnika ministarstava odbrane Crne Gore i Italije održanih u Rimu.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović, sastao se tim povodom sa generalnim direktorom za vojnu politiku u Kabinetu ministra odbrane Republike Italije, kontraadmiralom Đanfrankom Anunciatom i sa generalnim direktorom Odjeljenja za planiranje i odbrambenu politiku u Generalštabu Oružanih snaga Republike Italije, general-potpukovnikom Đanijem Kandotijem, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

IvicaIvanovic

Ivica Ivanović, foto: Ministarstvo odbrane

Ivanović je izrazio zadovoljstvo intenzitetom odbrambene saradnje dvije zemlje u svojstvu NATO saveznica, posebno angažmanom Vazduhoplovstva oružanih snaga Republike Italije u okviru misije nadzora crnogorskog vazdušnog prostora (Air Policing). 

On je istakao i da Crna Gora posvećeno doprinosi radu Inicijative odbrambene saradnje DECI, kao platformi za dalje unapređenje multilateralne bezbjednosne saradnje.

"Ivanović je informisao sagovornike o napretku koji Crna Gora ostvaruje u domenu evropskih integracija, naglašavajući da će naša država nastaviti da se snažno zalaže za politiku otvorenih vrata Alijanse, budući da evroatlantske integracije nemaju alternativu kada su u pitanju trajni mir i stabilnost Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

456547682299375093629946366055119130722304n

Đanfranko Anunciato, foto: Ministarstvo odbrane

Kontraadmiral Anuncijata i general-potpukovnik Kandoti istakli su da Crna Gora predstavlja kredibilnog i pouzdanog saveznika Republici Italiji u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

"Oni su izrazili zadovoljstvo konstantnim unapređivanjem bilateralne saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, te naglasili da će Ministarstvo odbrane i Oružane snage Republike Italije nastaviti sa podrškom razvoju crnogorskog odbrambenog sistema", saopšteno je.

Danas je usaglašen i Plan bilateralne saradnje dva ministarstva odbrane za 2019. godinu, koji se pretežno bazira na saradnji mornarica i vazduhoplovstava, kao i u oblasti ljudskih resursa i sajber bezbjednosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.